woensdag 9 augustus 2017

VS willen luchtaanvallen uitvoeren op de Filipijnen

8 augustus - Het Pentagon heeft een plan om luchtaanvallen te gaan uitvoeren op ISIS in de zuidelijke Filipijnen als een vorm van kollektieve zelfverdediging. De operatie zou volgens niet nader aangeduide defensiewoordvoerders vandaag al kunnen beginnen. Een wel met name genoemde woordvoerder-overste verklaarde echter dat de Filipijnse regering hier nog niet om had gevraagd en weer een andere funktionaris zei dat het eerder zou gaan om het delen van inlichtingen.
Er is dus sprake van enige verwarring, maar vaststaat dat de VS al vijftien jaar een kleine programma voor terreurbestrjding (CT - counterterror) uitvoeren op de Filipijnen met de naam Joint Special Operation Task Force Trident. Mogelijke nieuwe aktiviteiten zouden onder deze naam kunnen worden uitgevoerd.
In de huidige strijd met ISIS in het zuiden rond de stad Marawi zijn door de VS enkele Cessna vliegtuigen en drones geleverd aan het Filipijnse leger.
Inmiddels heeft de Filipijnse minister van defensie Delfin Lorenzana verklaard dat zijn regering beslist niet heeft gevraagd om VS-luchtaanvallen en dat deze ook niet nodig zijn.
Bronnen: NBC News (Courtney Kube), Vice News (David Gilbert)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten