vrijdag 11 augustus 2017

Militaire aanwezigheid VS op Guam

10 augustus - Associated Press geeft een overzicht van de militaire aanwezigheid van de VS op het overzeese gebiedsdeel Guam in de Stille Oceaan:
Er zijn twee grote bases op het eiland: Andersen Air force Base in het noorden en Naval Base Guam in het zuiden. Ze vallen onder het gezamenlijk commando Joint Region Marianas (Guam is één van de Marianen-eilanden).
Naval Base Guam is de thuisbasis voor vier nukleaire aanvalsonderzeeërs en twee bevoorradingsschepen voor onderzeeërs (tenders).
Op Anderson Air Force Base is een helikoptersquadron van de marine gestationeerd en strategische bommenwerpers (B-2 stealth, B-1 en B-52) van de luchtmacht die rouleren met standplaatsen op het vasteland van de VS. De bommenwerpers kwamen in 2004 als compensatie voor het vertrek van VS-strijdkrachten uit de regio om te gaan vechten in het Midden-Oosten.
In 2013 stuurde de VS-landmacht het raketverdedigingssysteem THAAD naar Guam dat ballistische raketten kan neerhalen tijdens het laatste deel van hun vlucht.
Er zijn 7000 Amerikaanse militairen op Guam, meest luchtmacht en marine.
Bron: Associated Press (Audrey McAcvoy)
AANVULLING: Momenteel zijn zes B-1Bs gestationeerd op Guam - 3400 km verwijderd van Noord-Korea. Volgens een plan van het Pentagon voor een pre-emptieve aanval (dus om een ophanden zijnde Noord-Koreaanse aanval te snel af te zijn) zouden B-1Bs vanaf Guam ondersteund door Satellieten, drones, begeleidende gevechtsvliegtuigen en vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering bombardementen op Noord-Korea uitvoeren.
Bron: Washington Examiner (Josh Siegel)
UPDATE: 13 augustus - Het kustslagschip USS Coronado, geschikt om mariniers te ondersteunen in ondiepe wateren, is net aangekomen in de haven van Guam. Er worden meer F-16s, maritieme patrouillevliegtuigen en tankvliegtuigen dan normaal waargenomen op het eiland. Guam is ook van belang vanwege de enorme munitiedepots, de grootste in de Stille Oceaan (7500 ton).
Bron: Mail on Sunday (Caroline Graham)
UPDATE 2: 16 augustus - Twee Japanse gevechtsvliegtuigen F-15 hebben vandaag samen met twee VS bommenwerpers B-1B uit Guam geoefend in de Oost-Chinese Zee ten zuidwesten van Korea in de buurt van de Senkaku-eilanden.
Bron: Reuters
Zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten