woensdag 30 augustus 2017

VS nemen Baltische luchtpatrouille over

24 augustus - Volgende maand nemen de VS de NAVO-patrouille over die het luchtruim boven Litouwen, Letland en Estland beschermt. De zeven F-15C Eagles [drie meer dan normaal] en 140 militairen van de 48ste Fighter Wing uit RAF-vliegbasis Lakenheath zullen deze taak (quick reaction force) tot het eind van het jaar voor hun rekening nemen. Ze vliegen vanaf vliegbasis Siauliai in Litouwen. De laatste keer dat de VS deze Baltic Air Policing patrouille deden was in 2014 tijdens de krisis rond de Krim.
Tegelijkertijd worden vanaf 23 augustus zes F-15Cs van de Nationale Gardes van Louisiana en Florida ingezet bij het 159ste Expeditionary Fighter Squadron in Keflavik in IJsland om de luchtverkenningsmissie van de NAVO in het Noord-Atlantische gebied uit te voeren. Dit doen de VS jaarlijks sinds 2008.
En twee B-1B Lancer zware bommenwerpers van de 7e Bomb Wing uit Texas en een B-52 Stratofortress van de reserve uit Louisiana zijn gisteren geland op de Britse basis Fairford om deel te nemen aan NAVO-oefening Ample Strike 2017 in Tsjechië (van 28 augustus tot 9 september) om Rusland af te schrikken.
Bronnen: Defensetech (Oriana Pawlyk), Military.com (Oriana Pawlyk)
UPDATE: 30 augustus - De F15Cs zijn deze week geland op de Litouwse basis.
Bron: Reuters (Andrius Sytas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten