dinsdag 9 mei 2017

Syrische Koerden zijn uitgerust met speciale VS-bewapening

7 mei - Military Times brengt een onderzoeksartikel over de bewapening van de Syrisch-Koerdische YPG, die strijdt tegen ISIS. Het blijkt dat ze zijn uitgerust met in de VS geproduceerde nachtzichtapparatuur, speciale geweren en richtmiddelen van de speciale troepen van het VS Korps Mariniers (net niet de allernieuwste uitrustingsstukken). Het betreft de special forces van de militie YPG, de Yekineyen Anti-terror (YAT).
Het Pentagon zegt dat zij de YPG niet mogen bewapenen en suggereert dat de bewapening verkregen is op de zwarte markt of buitgemaakt op ISIS die het weer gestolen had van het Iraakse leger.
De CIA en het Joint Special Operations Command (JSOC) van het Amerikaanse leger zijn echter niet onderhevig aan deze beperkingen. JSOC geeft toe dat dergelijke uitrustingsstukken wel zijn verstrekt aan andere Syrische groeperingen, maar niet de nachtzichttechnologie en de infrarood lasers die op beelden van de Koerdische strijders te zien zijn.
Twee westerse vrijwilligers bij de Koerden zeggen dat de spullen gekocht zijn van de Oekraïne (dat dergelijk NAVO-materiaal zelf mag kopen) of gesmokkeld via de Iraaks-Koerdische strijdkrachten. Een special forces eenheid van de Iraakse Peshmerga, de Lexoman Parastin, is qua uitrusting en taktiek nauwelijks te onderscheiden van westerse commando's en traint zelf weer de YPG.
Bron: Military Times (Shawn Snow)
UPDATE:  9 mei - President Trump heeft een plan goedgekeurd om de YPG te bewapenen met zware machinegeweren, [120 mm] mortieren, anti-tank-wapens, [lichte] pantserwagens, [munitie] en genie-uitrusting. Dit heeft het Pentagon gisteren bekend gemaakt. Een dag eerder was een zware Turkse delegatie nog naar Washington gekomen om in een gesprek met de nationale veiligheidsadviseur generaal McMaster te proberen de VS hiervan te weerhouden. Bij de Turkse bezoekers waren de bevelhebber van de Turkse strijdkrachten generaal Hulusi Akar, het hoofd van de inlichtingendienst Hakan Fidan en de woordvoerder van president Erdogan, Ibrahim Kalin.
Bron: The New York Times (Michael R. Gordon, Eric Schmitt)
UPDATE 2: 10 mei -  Veel van de nu ook aan de Koerden gegeven wapens zijn volgens een woordvoerder van Operation Inherent Resolve al ter plaatse, omdat ze eerder zijn gegeven aan de Syrian Arab Coalition, een Arabisch element in de SDF, de koepel waarin de Koerdische strijders de meerderheid vormen. Het Pentagon wil niet bevestigen of bij het aan de YPG te verstrekken materieel ook anti-tank wapens zoals de TOW of de AT-4 zijn, die wel in gebruik zijn bij het door de VS gesteunde Free Syrian Army.
Bron: Military Times (Shawn Snow)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten