zondag 7 mei 2017

VS hebben basis in de Libische Sahara

3 mei - Uit documenten die zijn opgevraagd door de site TomDispatch blijkt dat de VS rond 2015 een kleine militaire basis in het zuiden van Libië hebben ingericht, een zogenaamde contingency location in al-Wigh, een oase in de Sahara bij de grenzen met Niger, Tsjaad en Algerije. De lokatie bevindt zich in de buurt van belangrijke smokkel- en migratieroutes. Het is een niet-permanente installatie en de huidige status is niet bekend.
Het document over de operationele plannen van Africa Command noemt een aantal van 36 buitenposten in 24 Afrikaanse landen. In 2017 was het aantal toegenomen tot 46, waaronder 15 blijvende lokaties.
De Fransen hebben een belangrijke basis in Madama in Niger, net over de grens en eveneens vlakbij een belangrijke migratieroute.
Bronnen: Middle East Eye (Graeme Baker), TomDispatch (Nick Turse)
AANVULLING: Volgens de documenten zijn er drie soorten VS-bases: Forward Operating Sites (FOS), Cooperative Security Locations (CSL) en Contingency Locations (CL). In het fiscale jaar 2015 werd geld uitgetrokken voor 2 FOS (Camp Lemonnier in Djibouti en een basis op het Britse Ascension Island ten westen van Afrika), 10 CSL  en 22 CL. Sindsdien is het aantal toegenomen tot 2 FOS, 13 CSL (o.a. Senegal-Dakar, Ghana-Accra, Gabon-Libreville, Oeganda-Entebbe, Botswana-Gaborone, Kameroen-Douala, Boerkina Faso-Ouagadougou, Kenia-Mombasa) en 31 CL.
Bron: TomDispatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten