maandag 15 mei 2017

Duitsland stuurt mobiel NAVO-hoofdkwartier naar Letland

11 mei - Rond 100 Duitse luchtmachtofficieren en onderofficieren met 800 ton materieel zijn sinds half april uit Schönewolde in Duitsland verplaatst naar drie lokaties in Letland, waaronder vliegbasis Lielvärde. Het is een Deployable Control and Reporting Centre (DCRC) van de NAVO dat uit drie elementen bestaat: een commandopost, een radarinstallatie en een radiomodule. Het DCRC heeft een satellietverbinding en wordt geïntegreerd in BALTNET, het Baltic Air Surveillance Network van de drie Baltische landen. Het geheel levert een gedetailleerd luchtbeeld op dat het DCRC kan gebruiken om onder zijn commando vallende vliegtuigen in te zetten.
De operatie valt onder het Combined Air Operations Command (CAOC) van de NAVO in het Duitse Uedem, dat verantwoordelijk is voor de commandovoering van de NAVO ten noorden van de Alpen (onder meer de luchtpatrouilles).
Ook in juni 2016 was DCRC voor drie maanden in Letland. In november 2015 was een vergelijkbaar commandocentrum van de NAVO met sensoren - DARS geheten - ook al eens een keer in Letland tijdens oefening Ramstein Dust II. DARS heeft de thuisbasis Poggio Renatico in Italië (en daarvoor Nieuw-Milligen in Nederland).
Bron: Allied Air Command (Ramstein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten