donderdag 30 juni 2016

Militaire gevolgen van de Brexit

29 juni - Jane's Defence Weekly probeert op een rijtje te zetten wat de militaire implicaties van een Brexit zijn. Het blad stelt dat de onmiddellijke gevolgen voor defensie minimaal zijn, gezien de overgangsperiode van twee jaar of meer. Op langere termijn is het afhankelijk van eventueel krimpende Europese economieën en daarop volgende bezuinigingen. Vanwege de geopolitieke omstandigheden zou het echter heel goed kunnen dat de defensiebegrotingen daarbij buiten schot blijven.
Programma's voor gezamenlijke aanschaf van wapensystemen zullen waarschijnlijk nauwelijks worden beïnvloed, omdat de EU hier vrijwel niet bij betrokken is. Ze worden momenteel ofwel afgehandeld tussen de landen onderling ofwel door de Organisation for Joint Armament Cooperation (OCCAR) die niet onder de EU valt. De Europese defensiesamenwerking zou zelfs gestimuleerd kunnen worden als de Britse rem erop wegvalt. Wel draagt Engeland voor 15% bij aan de kosten van gezamenlijke EU-operaties en levert middelen hiervoor, zoals schepen.
Het grootste risiko van de Brexit wordt gezien in het besmettingsgevaar, vooral als het over zou slaan naar een belangrijk lid van de eurozone zoals Frankrijk. Meer specifiek voor Engeland is het gevaar dat Schotland zou proberen het Verenigd Koninkrijk te verlaten als gevolg van een Brexit. De Britse kernmacht is gestationeerd in het Schotse Faslane en in dat deel van het land is ook de de meeste marinescheepsbouw gevestigd.
Het European Defence Agency (EDA), dat de defensiesamenwerking binnen de EU koördineert, zou erop vooruit kunnen gaan, omdat Engeland een verhoging van hun begroting stelselmatig heeft geblokkeerd. Meer gezamenlijke materieelaanschaf en -beheer "en op langere termijn een Europees leger" lijken in de ogen van Jane's nu "het onvermijdelijke resultaat".
Bron: Jane's Defence Weekly (Nicholas de Larrinaga)
AANVULLING: 8 juli - Het operationele hoofdkwartier van de EU-operatie Atalanta tegen piraterij is gevestigd in het Britse Northwood en Engeland doet met twee schepen mee aan de EU-operatie Sophia in de Middellandse Zee. De personele Britse bijdrage te velde aan de civiele en militaire EU-operaties is overigens niet zo groot: 5-7%. Engeland heeft het oprichten van een Europees permanent militair hoofdkwartier sinds 2003 met succes geblokkeerd.
Bron: EUObserver (Lorenzo Angelini)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten