zaterdag 4 juni 2016

Vliegdekschip VS beschiet ISIS vanuit de Middellandse Zee

3 juni - Vliegtuigen van het vliegdekschip Harry S. Truman (Carrier Wing Seven met meer dan 40 F/A-18) zijn vandaag begonnen ISIS vanuit de Middellandse Zee te bestoken. Het is de eerste keer sinds de Irakoorlog van 2003 dat een Amerikaanse vliegdekschip doelen in het Midden-Oosten vanaf deze regio aanvalt. De Truman is op 2 juni door het Suezkanaal gevaren. Sinds eind 2015 was het met zijn eskader in de Perzische Golf, waar het de laatste tijd operaties op de Jemenitische kust ondersteunde. De nieuwe positie is eventueel ook gunstig voor een aanval op Libië.
Eerder deze week is de groep van de USS Dwight D. Eisenhower uit de haven Norfolk vertrokken om op zijn vroegst eind juni de Truman af te lossen. Dit zal vrij zeker vanuit de Perzische Golf gebeuren, waar nu dus - net als twee maanden vorig jaar, toen voor het eerst sinds 2007 - geen VS-vliegdekschip aanwezig is.
Het vliegdekschip USS John C. Stennis opereert momenteel in de Zuid-Chinese Zee.
Bronnen: Reuters (Andres Shalal), The Washington Post (Thomas Gibbons Neff)
UPDATE: 8 juni - Voor het eerst sinds de Irakoorlog van 2003 hebben de VS nu twee vliegdekschepen in de Middellandse Zee. Vandaag heeft de Eisenhouwer zich bij de Truman gevoegd. Net als in 2003 zullen beide Irak onder vuur nemen, alleen gaat het deze keer om ISIS. Vanuit de Perzische Golf leverde de Truman alleen 25% van de vuurkracht in de huidige luchtoorlog.
Bron: Foreign Policy (Paul McLeary)
UPDATE: 16 juni - The Aviationist meldt dat de Eisenhower (CVN 69) voorlopig nog niet op ISIS vuurt. Ze zijn eerst samen met de Italiaanse marine aktief in het Great Green Fleet Inititiative (!) - energiebesparend varen voor een groter bereik en meer vuurkracht. Het eskader van de Eisenhouwer bestaat verder uit de geleide-wapen-kruisers San Jacinto (CG 56) en Monterey (CG 61) en de geleide-wapen-destroyers  Roosevelt (DDG 80), Mason (DDG 87), Nitze (DDG 94) en Stout (DDG 55).
Overigens doen ook AV-8B Harriers van de mariniers vanaf het amfibische aanvalsschip Boxer (LHD 4) in de Golf luchtaanvallen op ISIS
Bron: The Aviationist (David Cenciotti)
28 juni - Vliegtuigen van de Eisenhouwer zijn vandaag begonnen met luchtaanvallen op ISIS in Irak vanuit de oostelijke Middellandse Zee.
Bron: Navy Times (Sam Fellman)
22 juli - De Eisenhower en Carrier Ait Wing 3 zijn vandaag begonnen met luchtaanvallen op ISIS vanuit de Perzische Golf.
Bron: Navy Times (Meghann Myers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten