dinsdag 28 juni 2016

Rusland zal waarschijnlijk nucleaire raketten in Kaliningrad plaatsen

23 juni - Een Russische expert en adviseur van het ministerie van defensie die is geraadpleegd door Reuters, Mikhail Barabanov, zegt dat Rusland waarschijnlijk rond 2019 Iskander-M geleide wapens, die geschikt zijn voor nucleaire inzet, zal plaatsen in Kaliningrad als antwoord op het Europese raketschild van de VS. Westerse experts denken dat dit al langer gepland is. Moskou zou met deze stap wachten totdat in 2018 een anti-raketbasis in Polen wordt geopend.
De Iskander (NAVO-naam SS-26), een opvolger van de Scud, heeft een bereik van 500 km en kan zowel conventioneel als nucleair worden ingezet. De kernkoppen zouden vooralsnog elders in Rusland worden opgeslagen. Het wapensysteem is twee keer voor oefeningen in Kaliningrad geweest. De raket zal mogelijk ook op de Krim worden gestationeerd, hoewel de kruisraketten van de onderzeeërs van de Zwarte Zeevloot voorlopig voldoende worden geacht.
Inmiddels heeft de voorzitter van het Militaire Comitë van de NAVO, de Tsjechische generaal Petr Pavel, verklaard, dat er geen sprake is van een onmiddellijke dreiging van Rusland tegen de Baltische staten of Oost-Europa. Hij zei dat de vier bataljons die de NAVO naar het oosten gaat sturen eerder een politieke dan een militaire afschrikking vormen. "Het is niet het doel van de NAVO een militaire dam op te werpen tegen grootschalige Russische agressie, omdat een dergelijke agressie niet op de agenda staat en er geen op inlichtingen gebaseerde beoordeling is die suggereert dat zoiets gaat plaatsvinden," aldus Pavel.
Bronnen: Reuters (Andrew Osborn), Reuters (Robert Muller)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten