zondag 6 maart 2016

B-52s voor oefeningen naar Europa

2 maart - Drie strategische B-52 bommenwerpers die in staat zijn kernwapens en kruisraketten te lanceren (maar ook konventionele bommen) komen naar Europa om deel te nemen aan een serie oefeningen in Noorwegen onder de naam Cold Response. Deze oefening wordt vaker gehouden, maar bijzonder is dat de B-52s van de 2nd Bomb Wing met 200 luchtmachtmilitairen nu worden gestationeerd op de Spaanse basis Moron in plaats van zoals gebruikelijk met bijtanken te vliegen vanuit Barksdale Air Force in Louisiana in de VS. Wel is het vroeger voorgekomen dat de de B-52s tijdelijk gestationeerd waren op de vliegbasis RAF Fairford in Engeland. Er zijn meldingen dat B-52s nu ook zullen worden ingezet tegen ISIS, de basis in Spanje ligt dan dichterbij.
Er wordt ook bericht over tijdelijke stationering van F-22 stealth bommenwerpers van de VS op de Poolse vliegbasis Lask. Dit is samen met Powidz de basis waar de VS voor 8,2 miljoen dollar gaan verspijkeren. In het kader van Operation Atlantic Resolve doen F-22s van Tyndall Air Force Base in Florida (afgelopen september bijvoorbeeld) mee aan oefeningen in Polen. De Poolse media spekuleren zelfs dat de F-22s permanent naar Polen zullen konen, maar dit is inmiddels tegengesproken.
Bronnen: The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff), The Aviationist (Jacek Siminski), Air Force Times (Oriana Pawlyk)
UPDATE: 4 maart - Volgens de Air Force Times kunnen de B-52s al in april beginnen met bommen gooien op ISIS. Binnen Central Command zouden ze de B-1 Lancers kunnen aflossen, waarvan de laatste in januari is teruggekeerd naar de VS.voor een modernisering. De B-1s zouden komende zomer weer terugkomen naar het Midden-Oosten. De bomcapaciteit van de B-52 verschilt niet zoveel van die van de B-1.
Bron: Air Force Times (Oriana Pawlyk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten