woensdag 9 maart 2016

Heeft ISIS Gaddafi's manpads?

7 maart - Newsweek onderzoekt of de manpads (man-portable air defense systems) van het Libische leger van kolonel Gaddafi in handen van ISIS kunnen zijn geraakt. Diep in de Sahara worden bij een militie SA-7s en modernere SA-16s van Russische makelij aangetroffen. De hittezoekende geleide wapens zijn gelukkig zonder lanceermiddelen, zodat ze onbruikbaar zijn, maar ze zijn volgens de serienummers afkomstig uit de oude Libische arsenalen. De militieleden hadden ze van smokkelaars gekocht toen ze op weg waren naar een illegale wapenmarkt in Tsjaad.
Naar schatting had Gaddafi rond 20.000 manpads. Hoeveel er daarvan nog inzetbaar zijn na slijtage, slecht onderhoud en NAVO-bombardementen is onduidelijk. Een speciaal VS-team zou er tot 2014 rond 5000 hebben ingezameld, daarna werd het te riskant.
Een Egyptische groep in de Sinaï, die zich kort daarna bij ISIS aansloot, heeft volgens Egyptische en Israëlische militaire experts met zo'n manpad in januari 2014 een helikopter van het Egyptische leger neergehaald. En in februari van dit jaar schoot ISIS in Libië een MiG-23 van het Libische leger neer met een geleid wapen volgens inlichtingenmensen van de VS, die de videobeelden hebben bestudeerd.
Bron: Newsweek (Jonathan Broder)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten