zondag 8 november 2015

Special forces VS ingezet in Syrië, A-10 en F-15 naar Incirlik

30 oktober - Maximaal 50 special forces van de VS zullen komende week in de door Koerdische milities gekontroleerde regio in het noordoosten van Syrië worden ingezet als adviseurs voor Koerdische, Turkmeense en Arabisch-Syrische rebellengroepen om te helpen bij luchtaanvallen van de coalitie en het verzamelen van inlichtingen over ISIS. Ze zullen officieel niet deelnemen aan operaties op de grond en in eerste instantie rond twee maanden blijven. Ook worden een twaalftal A-10 gevechtsvliegtuigen voor luchtsteun en 15 F-15s van de VS naar de basis Incirlik in Turkije gestuurd.
President Obama heeft daarentegen plannen om VS-adviseurs in Irak een rol te laten spelen op het niveau van Iraakse brigades en een extra squadron Apache gevechtshelikopters naar Bagdad te sturen niet gehonoreerd.
Er zijn nu 3550 Amerikaanse advseurs en trainers in Irak.
Bron: Loa Angeles Times (W.J. Henningan, Christi Parsons)
UPDATE: 3 november - De F-15Cs die naar Incirlik gaan zijn van een type dat alleen geschikt is voor luchtgevechten. Ze hebben acht lucht-lucht-raketten bij zich, maar geen bommen voor grondaanvallen. Ze gaan mogelijk de Turkse luchtmacht helpen om langs de grens te patrouilleren, maar waarschijnlijker luchtaanvallen van de VS op ISIS begeleiden voor het geval ze onderweg Russische vliegtuigen tegenkomen. Bij het Russische kontingent in Syrië was al de aanwezigheid van de Su-30 opgevallen, eveneens gespecialiseerd in luchtgevechten.
De F-15Cs van de VS zijn in Afghanistan nooit ingezet, evenmin tijdens de bezetting van Irak.
Bron: The Daily Beast (David Axe)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten