vrijdag 20 november 2015

Rusland gaat opnieuw voluit tegen ISIS

18 november - Rusland heeft gisteren ISIS in Raqqa beschoten met Kalibr kruisraketten vanaf de onderzeeër Rostov-on-don  in de Middellandse Zee, een primeur. Het was een reaktie op de konklusie dat een bom verantwoordelijk was voor het neerstorten van de Russische vlucht A321 in de Sinai.
Vandaag vond het grootste Russische bombardement sinds de oorlog in Afghanistan plaats. Een dozijn kruisraketten werden gelanceerd tegen ISIS-gebied door een eskader lange-afstandsbommenwerpers Tu-160 Blackjacks. Twaalf Tu-22M3 Backfires wierpen ook bommen af in Syrië. Dit was de tweede aanvalsgolf bommenwerpers nadat gisteren zes Tu-95MS Bears (volgens andere bronnen Tu-95MC), 14 Backfires en vijf Blackjacks 34 kruisraketten hadden afgevuurd op doelen in Raqqa. Dat zijn allemaal bommenwerpers die vanaf Rusland zelf vliegen, volgens The Avianionist vanaf een basis in Ossetië (Mozdok).
Volgens een expert van Brookings heeft Rusland momenteel rond 100 aktieve bommenwerpers (de VS 160). 25 daarvan zouden nu ingezet zijn voor de oorlog tegen ISIS. Verder heeft Rusland bekend gemaakt dat 37 extra vliegtuigen, waaronder de moderne Su-34 het kontingent in Syrië gaan versterken.
Ten slotte zou uit beelden van een militaire briefing zijn gebleken dat een batterij Russische houwitsers van de 120ste artilleriebrigade uit Siberië momenteel is ingezet tussen Homs en Damascus.
Bronnen: The Aviationist (David Cenciotti), Fort Russ (Maxim Solopov), Stars and Stripes (Tara Copp), UNZ Review (The Saker), Reuters (Maria Tsvetkova, Alexander Winning)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten