14 november - In het licht van de aanvallen in Parijs maakt Le Monde de balans op van de Franse inlichtingendiensten op het gebied van terreurbestrijding. Sinds de aanslag op Charlie Hebdo in januari is er een nieuwe wet op de inlichtingendiensten (juni) en een operationele staf voor de preventie van terrorisme (EMOPT) rechtstreeks geplaatst onder de minister van binnenlandse zaken (juli). Er vindt als gevolg van de eerdere aanslagen momenteel een uitbreiding plaats van het personeel van de DGSI (binnenlandse veiligheid - 500 posten), de centrale dienst voor de territoriale inlichtingen SCRT (politie en gendarmerie - 500), de inlichtingendienst van de politieprefektuur van Parijs (DRPP - 100), de centrale direktie van de justitiële politie (DCPJ - 106), de luchthaven- en grenspolitie (PAF - 60) en de dienst persoonsbescherming (SLDP - 40). Deze opsomming geeft al aan hoe ingewikkeld de situatie is op het gebied van terreurbestrijding.
Het nieuwe coördinatie-orgaan is niet de eerste poging tot operationele samenwerking. Sinds 1984 was er al een coördinerende eenheid voor de strijd tegen terrorisme (UCLAT), die er niet in geslaagd is een einde te maken aan de onderlinge konkurrentie.
Bron: Le Monde (Laurent Borredon)
UPDATE: 14 november - Een VS-justitiewoordvoerder (FBI?) zei dat de aanvallen in Parijs goed georganiseerd waren, maar technisch niet geavanceerd. De gebruikte explosieven waren niet gecompliceerd, maar eerder primitief. Een gevonden Syrisch paspoort is vermoedelijk vals, omdat het paspoortnummer niet korrekt is en de foto niet overeenkomt met de naam op de pas.
Bron: CBS News
13 november - The Daily Beast besteedt aandacht aan de gebruikte AK-47s, onder meer op basis van gegevens van het Small Arms Survey en Europol. Ze zijn in veel gevallen afkomstig uit de voorraden van de Balkanoorlogen en in gebruik bij kringen van de georganiseerde misdaad binnen de EU. Een probleem is dat Rusland nu een nieuwe versie van de Kalashnikov heeft uitgebracht, waardoor oudere modellen massaal op de zwarte markt verschijnen.
Bron: The Daily Beast (David Axe)
15 november: Zie ook The Guardian, Handel in paspoorten zaait twijfel over identiteit aanvallers Parijs (Emma Graham-Harrison)
UPDATE: 17 november - AFP bericht, gebaseerd op een bron bij het politieonderzoek, dat het bij de aanvallen in Parijd gevonden Syrische paspoort op de naam stond van Ahmad al-Mohammad, een (waarschijnlijk loyale) soldaat in het leger van Assad die geboren is in 1990 en enkele maanden geleden overleden. Het paspoort is ofwel afgenomen, ofwel vervalst op basis van een werkelijk bestaande identiteit. Iemand heeft het paspoort vervolgens gebruikt om zich op 3 oktober te registreren als vluchteling op het Griekse eiland Leros en de dagen daarna in Servië en Kroatië.
Volgens de Duitse minister van buntenlandse zaken Thomas de Maiziere lijkt het erop dat het paspoort een vals spoor is dat door de aanvallers is gelegd om de publieke opinie te beïnvloeden ten nadele van Syrische vluchtelingen.
Bron: The New York Times
Hoe zijn de daders van 13 november aan hun automatische wapens gekomen? Informatie over der illegale wapenmarkt in Frankrijk. Naast de smokkel van kleine partijen door handelaars is ook het internet een bron, waarbij de wapens in gedeeltes per post worden afgeleverd.
Bron: PRIO (Peace Research Institute Oslo - Nic Marsh)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten