maandag 2 november 2015

VS-marineschip vaart langs kunstmatig eiland in de Zuid-Chinese Zee

28 oktober - De VS-marine heeft de geleide-wapen-destroyer USS Lassen binnen de 12-zeemijlszone (22 km) laten varen van een van de zeven kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd op riffen in de Zuid-Chinese Zee. Subi Reef in de Spratly-archipel liep tot 2014 bij vloed onder. Sindsdien is China, dat het gebied claimt op basis van historische aanspraken, er gaan baggeren en heeft er onder meer een voor militaire vliegtuigen geschikte (3 km) landingsbaan gebouwd.
China beschouwt de zee rond de kunstmatige eilandjes als territoriale wateren. Op zich heeft de marine van de VS dan op basis van internationaal zeerecht het recht op vrije doortocht, mits de schepen zich totaal passief gedragen, niet schieten of oefenen. Het probleem is echter dat de VS de Chinese aanspraken niet erkennen en de zee rond de eilandjes beschouwen als internationale wateren, waar ze kunnen doen wat ze willen. De Internationale Zeerechtsconventie van de VN zegt dat territoriale grenzen niet getrokken mogen worden rond kunstmatig aangelegde eilanden op riffen die eerder onder water lagen. Om het nog ingewikkelder te maken hebben de VS deze Conventie niet geratificeerd, omdat de Senaat dwars lag.
De Amerikaanse destroyer werd tijdens de passage geschaduwd door een Chinese geleide-wapen-destroyer en een patrouilleboot die het Amerikaanse schip waarschuwden.
Bron: Reuters (Ben Blanchard, Andrea Shalal), The Guardian (Dan Roberts, Tom Phillips)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten