dinsdag 28 juli 2015

VS mogen ISIS gaan aanvallen vanuit bases in Turkije

23 juli - Er is een overeenkomst tot stand gekomen tussen de VS en Turkije, waarbij bemande en onbemande vliegtuigen van de VS aanvallen mogen gaan uitvoeren op ISIS vanuit de vliegbases Incirlik en Diyarbakir. Incirlik is een gezamenlijke basis van de Turkse en de Amerikaanse luchtmacht, de 39th Air Base Wing van de USAF is er gestationeerd. Tot nu toe mochten de Amerikanen van hieruit alleen met verkenningsdrones vliegen (sinds november 2011). Volgens Today's Zaman zijn er nu zes Predator drones op Incirlik, waarvan twee uitgerust gaan worden met Hellfire geleide wapens.
De nieuwe afspraken zijn van groot belang voor de VS omdat Incirlik bijvoorbeeld op niet meer dan 400 km van de Syrische hoofdstad van ISIS, Raqqa, ligt. Tot nu toe moesten Amerikaanse gevechtsvliegtuingen vanuit de Golf bijna 2000 km afleggen naar het doelgebied. Het betekent ook dat er veel minder tankvliegtuigen hoeven te worden ingezet.
De overeenkomst is in principe al gesloten tijdens het bezoek van de mariniersgeneraal John Allen, de speciale gezant van Obama voor de oorlog ten ISIS, aan Ankara op 7 en 8 juli. Mogelijk is er daarna gewacht op een geschikt moment (de aanslag van ISIS op de jeugdbijeenkomst in Suruc) of heeft ISIS besloten om de eerste slag uit te delen omdat ze toch al wisten wat er stond te gebeuren. De zaak is nu in elk geval bezegeld tijdens een telefoongesprek van de presidenten Obama en Erdogan. De Turkse pers had de laatste weken al uitgebreid verteld over de onderhandelingen. Er was daarbij ook sprake van Amerikaans gebruik van de basis in Batman. De Turken zouden twee voorwaarden gesteld hebben voor deze stap, die het land verder verwikkeld in de Syrische burgeroorlog. Ten eerste wilden ze van te voren weten wanneer en waar ISIS zou worden aangevallen. Dit komt waarschijnlijk neer op een soort gezamenlijk Turks-Amerikaans coördinatiecentrum, zoals er in Ankara ook bestaat tegen de PKK. De tweede voorwaarde is dat de Syrische Koerden geen kontrole mogen krijgen over een deel van de grens ten westen van de Eufraat, waarmee ze een aaneengesloten strook langs de Turkse grens zouden gaan beheersen (dit is nu ISIS-gebied).
Bronnen: Today's Zaman, The New York Times (Ceylan Yeginsu, Helene Cooper), Today's Zaman
UPDATE: 26 juli - Turkije en de VS zijn het ook in grote lijnen eens over een de facto 'veilige zone' van 110 km langs de Syrische grens ten westen van de Eufraat, van Azaz tot Jarablus. Dit gebied zou onder kontrole komen van de 'Syrische oppositie'. Hoe de zone zou worden beschermd (luchtaanvallen, artillerie) is nog niet helemaal duidelijk, evenmin als de diepte van de zone. Een diepte van 65 km - een getal dat cirkuleert - zou zich uitstekken tot het buitengebied van Aleppo, maar niet de stad zelf. Het zou de aspirant-beschermers van de zone dicht in de buurt brengen van operaties van het Syrische leger.
Inmiddels is het Turkse leger bezig met luchtaanvallen op Isis en - volgens een aantal waarnemers: vooral - op stellingen van de Koerdische PKK en mogelijk ook van de Syrische Koerden.
Bron: The Washington Post  (Karen DeYoung, Liz Sly)
UPDATE : 3 augustus -  Volgens de Wall Street Journal zouden de VS en Turkije het er ook over eens zijn dat de plannen voor de ISIS-vrije zone niet mogen betekenen dat de Koerdische milities hier binnengaan. Ankara wil de positie van de Turkmeense bevolkingsgroepe in het betreffende gebied versterken. De Syrische Koerden zeggen nauw te willen samenwerken met VS-bondgenoten zoals het Vrije Syrische Leger in de strijd tegen ISIS, maar willen zich niet vastleggen om de Eufraat niet over te steken.
Bron: The Wall Street Journal (Dion Nissenbaum)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten