17 juli - Uit het antwoord op een een Engels WOB-verzoek van de mensenrechtengroep Reprieve blijkt dat Britse piloten in het kader van de coalitie tegen ISIS luchtaanvallen in Syrië hebben uitgevoerd ondanks het feit dat het Lagerhuis in 2013 militaire aktie in Syrië heeft afgewezen. Het gaat om 20 militairen onder wie drie piloten die zijn 'embedded' bij coalitiepartners. In concreto vlogen de Britse marinepiloten met Amerikaanse F/A-18 Super Hornet gevechtsvliegtuingen mee vanaf het vliegdekschip USS Carl Vinson dat tussen oktober en april operaties uitvoerde tegen ISIS. De Vinson is inmiddels uit de regio vertrokken.
Het systeem waarbij militairen worden embedded bij legers van andere landen is niet ongebruikelijk, hoewel er weinig bekendheid aan wordt gegeven. In het geval van de coalitie tegen ISIS ging het om Brits personeel dat was gedetacheerd bij eenheden van de VS, Canada en Frankrijk (Frankrijk voert geen akties uit in Syrië). Het is echter normaal dat dergelijke troepen worden teruggehaald als er begonnen wordt aan een operatie waarvoor geen nationaal mandaat is.
De reden waarom hier in dit geval van is afgeweken is vooralsnog onduidelijk. Als de Britten er vanuit gingen dat de strijd zich in de toekomst steeds verder zou verplaatsen in Syrië lijken de militaire voordelen wel voor de hand te liggen. Daar tegenover staan echter nu de politieke risico's.
Bronnen: BBC News, The Telegraph (Ben Farmer, Christopher Hope)
Reprieve: UK pilots conducted strikes in Syria
UPDATE: 23 juli - Inmiddels beschikt Reprieve ook over documenten waaruit blijkt dat Britse piloten embedded zijn op een drone-basis in de VS (Creech Air Force Base in Nevada) en daar betrokken zijn bij geheime aanvallen op doelen in Jemen en Pakistan. Dit vindt plaats op basis van een Memorandum of Understanding tussen de Britse en de Amerikaanse regering.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten