maandag 22 april 2013

VS sturen raketverdediging naar Guam, nemen gas terug


3 april - Het Pentagon gaat de komende weken een batterij Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) voor raketverdediging verplaatsen naar Guam. Het bestaat uit een op een truck gemonteerde lanceerinstallatie, onderscheppingsraketten en een geavanceerde AN/TPY-2 volgradar.
Anderzijds brengt de Wall Street Journal vandaag een analyse, die stelt dat Washington bezig is gas terug te nemen. De bovengenoemde THAAD-verplaatsing wordt daarin als defensief beschreven. Maar de eerdere "agressieve opstelling" van de VS wordt volgens de krant nu "teruggeschroefd" omdat men bang is per ongeluk een verdere eskalatie en diepere krisis te veroorzaken. De VS lassen een pause in in de uitvoering van wat in Washington het "spelershandboek" (playbook) heet, een stappenplan waarbij Noord-Korea geleidelijk tot de orde moet worden geroepen tijdens de oorlogspelen met B-52s, B-2s en F-22s. Met name het sturen van twee destroyers van de Arleigh-Burke klasse, de John S. McCain en de Decatur, met het Aegis antiraketsysteem aan boord, zou niet in het georkestreerde verloop van het draaiboek hebben gestaan, waarmee de zaak uit de hand begon te lopen. De VS gaan nu eerst de reakties van Noord-Korea evalueren.
Bronnen: Reuters (Phil Stewart, David Alexander); The Wall Street Journal (Adam Entous, Julian E. Barnes)
UPDATE: Elke THAAD-batterij bestaat uit zes op trucks gemonteerde lanceerinstallaties met in totaal 48 onderscheppingsraketten. Er zijn in totaal drie THAAD-beatterijen van 4th Air Defense Artillery Regiment in Fort Bliss, waarvan er twee operationeel zijn. Uiteindelijk wil de landmacht zes batterijen opstellen, per batterij kost het 850 miljoen dollar. De THAAD is mobiel en kan worden vervoerd met C-5 en C-17 vrachtvliegtuigen. Bij de huidige inzet gaat het om rond 100 soldaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten