woensdag 17 april 2013

Luchtbrug voor wapens naar Syrische rebellen uitgebreid met steun van CIA

24 maart - Met hulp van de CIA hebben Arabische landen (Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar) en Turkije de laatste maanden de wapenhulp aan de Syrische oppositie enorm uitgebreid door middel van een geheime luchtbrug. De wapentransporten begonnen begin 2012 op beperkte schaal, maar hebben zich sinds afgelopen herfst enorm uitgebreid volgens een analyse van luchtverkeersgegevens door de New York Times.
CIA-officieren hebben vanuit geheime lokaties de Arabische landen geholpen wapens in te kopen, waaronder een grote hoeveelheid in Kroatië, voorraden uit de Joegoslavische burgeroorlog. De CIA-ers proberen ook ervoor te zorgen dat de stroom wapens naar voor de Amerikanen betrouwbare Syrische kommandanten gaat.
De meeste vluchten hebben plaatsgevonden sinds november vanuit Kroatië, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De luchtmacht van Qatar en de Jordaanse maatschappij Jordanian International Air Cargo (een frontstore van de Jordaanse luchtmacht) speelden een centrale rol
Turkije ziet toe op een groot deel van de transporten, waarbij ook zendertjes worden aangebracht in de vrachtwagens die het laatste deel van de reis verzorgen, om te kunnen vaststellen waar de wapens heengaan. Of dit ook lukt is zeer de vraag. Het gespecialiseerde Brown Moses Blog heeft inmiddels al bewijs gevonden voor Kroatische wapens in handen van de islamistische rebellen van al-Nusra.
Bron: The New York Times (C.J. Chivers, Eric Schmitt)
UPDATE: Aanvankelijk was vanaf begin 2012 Turkije de belangrijkste route voor de wapentransporten, maar Washington was ontevreden dat langs die weg wapens in handen kwamen van radikale aktivisten. Daarom werd vanaf december de route via Jordanië geopend. De Jordaniërs stonden erop dat hun rol geheim zou blijven. Volgens Shashank Joshi van het Royal United Services Institute (RUSI) is hiermee in feite een tweede front in de Syrische burgeroorlog geopend. Dit is minder afhankelijk van de "Saoedische en Libanese tussenpersonen in Turkije", wardoor wapens meer terecht zouden komen bij sekuliere of nationalistische rebellen.
Volgens Hugh Griffiths van SIPRI is er sinds begin 2012 3500 ton militaire uitrusting verscheept naar het Syrische verzet. Er waren minstens 160 transporten  van Saoedi-Arabië, Qatar en later dus Jordanië.
Bron: Associated Press (Dale Gavlak, Jamal Halaby)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten