woensdag 3 april 2024

Wereldwijde inzet VS-bommenwerpers (UPDATE)

25 maart - Afgelopen week zijn zware strategische VS bommenwerpers op verschillende continenten ingezet. Op 22 maart landden twee B-52 Stratofortresses op de basis Naval Support Facility Diego Garcia in de Indische Oceaan. Twee dagen daarna landden twee B-1 Lancers op de vliegbasis MorĂ³n in Spanje. Dit zijn twee inzetten van de Amerikaanse Bomber Task Force, die de luchtmacht bombardementsopties geven in Europa en de Indisch-Pacifische regio met tevens toegang tot het Midden-Oosten.

De B-52s vlogen direkt vanaf vliegbasis Barksdale in Louisiana, een vlucht van 30 uur. De laatste keer dat een B-52 in Diego Garcia kwam was in 2020, B-1s landden er in 2020. De basis is bij de VS in gebruik sinds de jaren zeventig, hij is regelmatig gebruikt bij de operaties van Central Command (Midden-Oosten). Van eind januari tot 6 maart waren B-52s ingezet op Guam, een overzees gebiedsdeel van de VS in de Stille Oceaan.

De B-1s in Spanje kwamen van vliegbasis Dyess in Texas. Ze gaan vliegen met bondgenoten in het gebied van European Command en werden direkt op 24 maart gesignaleerd bij de Russische grens boven de Barents Zee, waar ze omdraaiden om naar Spanje te vliegen. Van eind februari tot 1 maart waren B-1s uit Zuid-Dakota ingezet in Zweden voor Bomber Task Force.

Bron: Air and Space Forces (Greg Hadley)

UPDATE: 2 april - Amerikaanse F-35s van de Britse vliegbasis Lakenheath (48ste Fighter Wing) zijn gisteren aangekomen op de vliegbasis Lask in Polen om de oostflank van de NAVO te versterken. Air & Space Forces Magazine geeft een overzicht van dit soort inzet van de US Air Force in Lask in de laatste twee jaar.

- F15Es uit North Carolina vanaf februari 2022 (het begin van de oorlog)

- F-22s uit Alaska vanaf augustus 2022

- F-15Es van de Britse basis Lakenheath vanaf november 2022

- F-16s van de vliegbasis Spangdahlem in Duitsland vanaf oktober 2023

Daarbij komen nog de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die naar de Baltische landen zijn gestuurd voor de luchtpatrouilles van de NAVO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten