maandag 8 april 2024

Mogelijk VS-materieeldepots aan de Poolcirkel

2 april - De plaatsvervangend commandant van het Army Materiel Command van de VS heeft gemeld dat het Pentagon overweegt om vooruitgeschoven materieeldepots te gaan bouwen in het Hoge Noorden, nu Finland en Zweden zich bij de NAVO gevoegd hebben. Depots aanleggen rond de Poolcirkel zou betekenen dat het VS-leger meer kennis opdoet over de invloed van extreem lage temperaturen op het militaire materieel.

Documenten van de begroting 2025 (begint komende oktober in de VS) laten zien dat US Army 536 miljoen dollar wil uitgeven om de overzeese materieeldepots uit te breiden door aan de divisie-sets materieel van het hogere legerkorpsniveau toe te voegen voor twee pantserbrigadegevechtsteams, artillerie, luchtverdediging, genie, instandhouding en medische eenheden.

Als reactie op de inval in Oekraïne verplaatste de VS-landmacht in eerste instantie materieel voor een brigade van Zuid-Duitsland naar vier posities in Polen en plaatsen in de Baltische regio. Dit kwam ter beschikking van de 3e Infanteriedivisie. Dit materieel is inmiddels weer terug in Duitsland, maar een andere brigadeset is vervoerd naar Powidz in Polen voor een basis die gezamenlijk door Polen en de NAVO is gebouwd en gefinancierd. Er is een groot vliegveld bij, ontsluiting via rails, energie-infrastruktuur en ruimte voor regulier onderhoud.

US Army heeft ongeveer vijf jaar gelden besloten de depots ook te gebruiken bij grote oefeningen zoals nu Nordic Response en Defender Europe om meer ervaring op te doen met het leeghalen van de depots en transport van wapensystemen.

Bron: Defense News (Jen Judson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten