vrijdag 5 april 2024

De Landelijke Bijstandsorganisatie van de marechaussee

28 maart - De Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) van de marechaussee (hun mobiele eenheid) is ingezet bij de avondklokrellen in coronatijd, demonstraties van Extinction Rebellion (Maastricht en Eindhoven), tegen de boeren bij Schiphol en in Den Haag en bij de voetballerij. Momenteel telt de organisatie 340 marechaussees die dit doen als neventaak, maar het komend jaar wordt de eenheid ge├»ntegreerd in het nieuwe Marechausseebataljon 101 Marbat. Naast de reguliere pelotons zijn er specialistische eenheden zoals de Technische Eenheid (TE - voor traangas en losknippen van demonstranten), de heimelijke  aanhoudingseenheid achter de linies van de demonstranten, de verkenningseenheid (inlichtingen) en het pantserwagenpeloton. De YPR-pantserwagens kunnen ook met shovel worden ingezet om versperringen opzij te schuiven. Ze worden binnenkort vervangen door 32 mijnbestendige terreinwagens Manticore en andere zware voertuigen. Het pantserwagenpeloton kan de special  anti-terreurformatie Unit Interventie Mariniers (UIM) ondersteunen.

De overgang naar het Marbat bataljon maakt optreden in groter verband dan tot nu toe gemakkelijker. Het bestaat uit twee nieuwe eskadrons (eerste inzetbaar 2027), totaal 600 marechaussees met een vaste kern van 200 en 375 op een 'secundaire arbeidsplaats' (nevenfunktie).

Het eerste nieuwe eskadron heeft naast de 'blauwe' (politie) taak ook een 'groene' (leger). Het komt beschikbaar als NATO Force Model voor 13 Lichte Brigade van de landmacht en kan ook samen met de Nationale Reserve worden ingezet bij internationale troepenverplaatsingen, detentie van krijgsgevangenen en onderzoek van oorlogsmisdaden.

De LBO in de huidige samenstelling wordt naar verwachting actief tijdens de NAVO-top in 2025 in Nederland. 

Bron: KMAR Magazine (Kirsten de Vries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten