donderdag 18 april 2024

VS stellen voor het eerst raketten voor middellange afstand op in de Pacific (UPDATE)

16 april - De 1ste Multi-Domain Task Force van de Amerikaanse landmacht heeft op 11 april voor het eerst in de Pacific het raketsysteem Typhoon Mid-Range Capability (MRC) opgesteld op de Filipijnen (Noord-Luzon). Het wapensysteem werd ingezet in het kader van de gezamenlijke oefening Salaknib 24. Het systeem bestaat uit vier mobiele [door trucks getrokken] lanceerinrichtingen, die zowel Tomahawk kruisraketten als SM-6 geleide wapens kunnen afschieten met ondersteunende apparatuur [waaronder een commandovoertuig].

De Tomahawks hebben een bereik van 1600 km en kunnen vanaf het land niet alleen de Straat van Luzon bestrijken, maar ook delen van de Chinese kust en een aantal Chinese bases op (deels kunstmatige) eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. 

De SM-6 is oorspronkelijk een maritieme luchtdoelraket [ment een bereik van 370 km] die nu ook kan worden ingezet als anti-scheepsraket [en tegen gronddoelen]. Het wordt tevens gezien als het enige middel in het Amerikaanse arsenaal dat hypersonische wapens kan bestrijden.

Het VS-leger heeft momenteel toegang tot vijf lokaties op Luzon. Het is niet bekend welke deze keer is gebruikt. Als lokatie voor plaatsing van MRC wordt vaak Japan genoemd, maar daar bestaan grote aarzelingen bij zo'n duidelijk doelwit voor China. Verwacht wordt wel dat het systeem permanent wordt geplaatst op de VS-basis op het eiland Guam.

Bron: Japan Times (Jesse Johnson)

AANVULLING: Het wapensysteem werd ingevlogen met een C-17 Globemaster III transportvliegtuig. Onder het vroegere INF-verdrag (opgezegd door president Trump) zou dit wapen illegaal zijn geweest.

De US Army plant acht batterijen Typhon met in totaal 197 lanceerders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten