dinsdag 26 maart 2024

Grootste Europese NAVO-basis in aanbouw in Roemenië

18 maart - De uitbouw van de bestaande Roemeense vliegbasis 57 Mihail Kogălniceanu tot de grootste NAVO-basis in Europa is begonnen op 16 maart. Het werk gaat 2,5 miljard euro kosten. De basis zal uiteindelijk 3000 ha omvatten met een totale omheining van 30 km. Er komen hangars voor onderhoud, brandstofdepots, opslag van munitie en materieel, simulators, kantines en legeringsgebouwen. In totaal zullen daar 10.000 NAVO-militairen en hun families kunnen worden gehuisvest. Momenteel werken er rond 5000 Amerikaanse en Roemeense militairen. De basis wordt de belangrijkste NAVO-installatie in de onmiddellijke nabijheid van het oorlogstoneel in Oekraïne, volgens een Roemeense expert. 

Eerder werd al 300 miljoen dollar uitgegeven aan modernisering van  vliegbasis 71 bij Campi Turzii, een oefeninstallatie bij Cincu en Mihail Kogălniceanu zelf.

De gevechtsvliegtuigen van de US Air Force gaan gebruik maken van beide vliegbases en de USAF vliegt ook met MQ-9 Reaper drones vanaf Campi Turzii om de grens van Roemenië met Oekraïne en de Zwarte Zee te observeren. In november is op de vliegbasis Gheorghe Mociornită in Fetești het Europese F-16 Trainingscentrum geopend. Hier worden Oekraïense, Roemeense en andere NAVO-piloten voor de F-16 opgeleid.

Bron: Kyiv Post  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten