donderdag 7 maart 2024

Russische documenten noemen criteria voor nukleaire aanval

28 februari - Russische geheime dokumenten, die dateren uit de periode tussen 2008 en 2014 zijn uitgelekt en hebben de Financial Times bereikt. De 29 documenten bevatten spelscenario's voor de oorlogsplanning en presentaties voor marine-officieren over operationele uitgangspunten voor de inzet van kernwapens.

Criteria voor een nukleaire reaktie variëren van een vijandelijke invasie van Russisch grondgebied tot de vernietiging van 20% van de Russische strategische nukleaire duikbootvloot als drempel voor een kernoorlog. Volgens sommige experts lijken de drempels tamelijk laag als een konventioneel alternatief ontbreekt om het doel te bereiken.

Uit de documenten blijkt ook een zekere achterdocht ten opzichte van China in die periode. Oefenmateriaal laat zien dat het Russische oostelijke militaire distrikt rekening hield met de mogelijkheid van een Chinese invasie. Een oefening die zou gaan over een hypothetische Chinese aanval merkt op dat de 'Noordelijke Federatie' (dat moet Rusland zijn) een taktisch kernwapen kan inzetten om een doorbraak van 'het Zuiden' met een tweede golf troepen lang een centrale as te stoppen.

Een andere presentatie voor marine-officieren (zonder verband met China) noemt kriteria voor nukleaire inzet zoals een vijandelijke landing op Russisch grondgebied, een nederlaag van grenstroepen of een ophanden zijnde vijandelijke aanval met konventionele wapens. Het gaat om een kombinatie van faktoren, zoals verliezen aan Russische kant die kunnen leiden tot het falen om vijandelijke agressie te stoppen en een kritieke situatie voor de veiligheid van de Russische staat. Andere voorwaarden: vernietiging van 20% van de strategische onderzeeërs, 30% van de nukleair aangedreven aanvalsonderzeeërs (die moeten de onderzeeërs van de andere kant uitschakelen), drie of meer kruisers, drie vliegvelden of een gelijktijdige aanval op commandocentra aan de kust en hun reservelokaties.

Volgens een Britse militaire expert zijn de documenten meer bedoeld om militairen te trainen voor situaties waarin het land kernwapens wil inzetten dan een precies reglement voor die inzet.

Bron: Financial Times (Max Seddon, Chris Cook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten