zondag 24 maart 2024

Taiwan bevestigt aanwezigheid VS-militairen op eilanden bij de Chinese kust

19 maart - De minister van defensie van Taiwan heeft bevestigd dat Amerikaanse militairen het Taiwanese leger onder meer trainen tegen infiltraties en sabotage op het eiland Kinmen (ook wel bekend als Quemoy), dat op 5 km afstand van de Chinese kust ligt en op 160 km van het hoofdeiland van Taiwan. De veteranensite Sofrep had gemeld dat Amerikaanse special forces (Green Berets) zouden worden gestuurd naar Kinmen en Penghu (de Pescadores archipel in de Straat van Taiwan) waar elitetroepen van Taiwan, waaronder gevechtsduikers, zijn gestationeerd. Sofrep zei ook dat de Taiwanezen getraind zouden worden op het gebruik van de mikrodrone Black Hornet Nano.

Het US Special Operations Forces Liaison Element (SOFLE) is steeds meer aanwezig op Taiwan en wil kleine teams van de Alpha Compagnie, 2nd Battalion, 1st Special Forces Group stationeren op het eiland. Deze teams van drie special forces werken dan met het 101ste Amphibious Reconnaissance Battalion en de Airborne Special Service Company van het Taiwanese leger.

In 2021 was door de Wall Street Journal voor het eerst gemeld dat een kleine kontingent trainers (100-200 zou het aantal zijn) van de VS op Taiwan actief was. De training vond eerst plaats in de VS, maar was nu verplaatst naar Taiwan zelf, hele compagnies worden tegelijkertijd getraind. Regelmatig worden tevens Amerikaanse delegaties naar de jaarlijkse Taiwanese oefening Han Kuang in juli gestuurd. De VS blijven dubbelzinnig of ze Taiwan zouden steunen in geval van een Chinese aanval. Ze leveren wel flinke hoeveelheden wapens.

Bron: The Wall Street Journal (Austin Ramzy)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten