donderdag 10 augustus 2023

Rusland en China patrouilleren samen bij Alaska

5 augustus - Een gecombineerd eskader van de Chinese en Russische marine heeft eerder deze week een patrouille uitgevoerd in de buurt van de Aleoeten, een eilandenketen bij Alaska. Elf oorlogsschepen voeren in internationale wateren voorbij, ze bleven dus weg uit de Amerikaanse territoriale wateren. In de Beringzee tussen Alaska en Siberië werd aan onderzeebootbestrijding gedaan. Van Russische kant deden de grote onderzeebootjagers Admiral Tributs en Admiral Panteleyev, de geleide-wapen-korvetten Aldar Tsydenzhapov en Gremyashchiy en de middelgrote zeetanker Pechenega mee. De Chinese marine was vertegenwoordigd door de destroyers Qiqihar en Guiyang, de fregatten Tongling en Rizhao en het bevoorradingsschip Taihu.

De vloot werd geschaduwd door vier Amerikaanse destroyers, de John McCain, de Benfold, de John Finn en de Chung-Hoon en P-8 Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen. Vorig jaar september was er een dergelijke Chinees-Russische patrouille bij Alaska met zeven schepen.

Bronnen: The Wall Street Journal (Michael R. Gordon, Nancy A. Youssef), Persbureau TASS, CBS News (Weijia Jiang, Eleanor Watson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten