donderdag 10 augustus 2023

Een verrassende benoeming in de Turkse legerleiding

8 augustus - In de zomer vindt meestal de jaarlijkse stoelendans plaats in de Turkse generale staf. In elk geval is dit jaar volgens de Nordic Monitor (een oppositionele Turkse media-organisatie in Zweden) de benoeming van generaal Metin Gürak tot chef van de generale staf opvallend. Weliswaar was hij tot nu toe de plaatsvervanger voor deze funktie, maar het is voor het eerst dat een officier deze hoogste post vervuld zonder een eerder commando over een krijgsmachtdeel.

Gürak kreeg in 2011 voor het eerst bekendheid in het kader van de "Internet Memorandum" affaire waarbij werd onthuld dat de generale staf 42 desinformatie-websites exploiteerde, die gericht waren tegen de regering, de VS, de EU, Ngo's en minderheden zoals Armeniërs en Koerden, maar ook de Gülenbeweging. In die tijd was Gürak hoofd van de afdeling communicatie van de generale staf.

De generaal zou volgens de Nordic Monitor ook een dubbelzinnige houding hebben gehad tijdens de couppoging van 2016. De toenmalige chef-staf Hulusi Akar gaf hem enkele uren voor de couppoging begon opdracht naar een opleidingskazerne te gaan om geruchten over een coup te onderzoeken. Maar Gürak (toen commandant van het 4e Legerkorps) en commandant landmacht Salih Colak bleven daar passief terwijl ze zagen dat helikopters werden klaargemaakt voor aktie. In de nacht van de coup ratelden 36 tanks van 28ste Gemechaniseerde Divisie, die onder Güraks bevel stond door de straten van Ankara. Gürak stond op de bevelslijst van de coupplegers (zij het bij het medisch commando), maar werd aan de andere kant ook diezelfde nacht door de samenzweerders gedetineerd.

 

President Erdogan maakte van de mislukte couppoging gebruik om het militaire apparaat te zuiveren, de krijgsmachtdelen direkt onder het ministerie van defensie (de politieke leiding) te plaatsen en de positie van de gendarmerie, politie en de geheime dienst (de concurrenten van het leger) te versterken. In 2020 was Gürak weer present als commandant van het Turkse detachement in Libië. Tijdens de aardbeving van dit jaar was hij commandant van het Tweede Turkse Leger (dat is één niveau hoger dan een Legerkorps), dat werd gekritiseerd wegens nalatigheid. Door de hierboven genoemde reorganisatie is overigens de positie van de generale staf verzwakt.

Bron: Nordic Monitor (Levent Kenez)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten