zaterdag 5 augustus 2023

Dronebasis VS in Niger op non-actief (UPDATE-2)

1 augustus - Niger Air Base 201, de Amerikaanse dronebasis in Niger bij Agadez (kosten 110 miljoen dollar), kan momenteel geen drones laten vliegen boven Noord- en West-Afrika, omdat het luchtruim van Niger gesloten is na de coup van 26 juli. Er is daar sinds 2019 een startbaan van tegen de 2000 meter voor MQ-Reaper drones, transport- en gevechtsvliegtuigen. Er zijn momenteel 1100 Amerikaanse militairen in Niger. De basis Agadez is cruciaal om allerlei extremisten in de regio te bespieden. Behalve in Niger hebben de VS in Afrika zo'n basis alleen in Djibouti in het oosten. De situatie kan problemen opleveren voor grondoperaties van Operational Detachments Alpha (ODAs - special forces VS) en Franse troepen.

De Amerikaanse troepen (inclusief mariniers die de ambassade bewaken) worden echter niet zoals de burgers en een groot deel van het diplomatieke personeel geëvacueerd en hebben buiten de basis nog kontakten met het leger van Niger, dat ze voor een flink deel hebben opgeleid, de formele veiligheidssamenwerking is wel opgeschort. De Pentagonwoordvoerder aarzelt nog om de gebeurtenissen als coup te benoemen, omdat dit grotere gevolgen zou hebben voor de militaire bijstand aan het leger van Niger.

Bronnen: Task And Purpose (Jeff Schogol), Military-com (Konstatin Toropin)

UPDATE: 4 augustus - Niger heeft vijf militaire overeenkomsten met Frankrijk opgezegd die dateren van 1977 tot 2020. Een diplomatieke nota met deze inhoud zal worden verstuurd. Het Franse leger heeft tussen 1000 en 1500 militairen in Niger, die zich bezighouden met het bestrijden van opstandelingen.

Brom: Reuters (Boureima Balima, Abdel-Kader Mazou, Bate Felix) 

UPDATE-2: 8 september - Hoewel het luchtruim nu weer is geopend voor commercieel verkeer blijven de militaire dronevluchten "beperkt" volgens anonieme Amerikaanse woordvoerders bij de Voice of America. Een aantal Amerikaanse militairen zijn verplaatst van de basis bij de hoofdstad Niamey naar de noordelijke dronebasis 201 van de VS bij Agadez die dichter bij de inzetgebieden van de Sahel ligt. Die basis delen de VS (voor 20%) met het leger van Niger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten