dinsdag 25 januari 2022

VS houden 8500 militairen extra gereed voor inzet in Europa (UPDATE-2)

25 januari - Het Pentagon heeft 8500 militairen in staat van alarm gebracht voor een eventuele inzet aan de oostflank van de NAVO. Ze kunnen deel gaan uitmaken van de (nog niet geactiveerde) snelle interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force (NRF).
Op 22 januari had President Biden vergaderd met de top van het Pentagon op het buitenverblijf Camp David. Hem waren opties voorgelegd om 1000 tot 5000 VS-soldaten naar Oost-Europese landen (maar niet naar Oekraïne) te sturen om de NAVO daar te versterken. De New York Times ziet de bijeenkomst als een reaktie op de verplaatsing van Russische troepen naar Belarus in het kader van oefeningen in februari. In Washington wordt gepraat over een mogelijk Russisch offensief tegen de Oekraïense hoofdstad Kiev (vrij dicht bij Belarus). In Polen zijn momenteel 4000 Amerikaanse en 1000 overige NAVO-troepen gestationeerd, nog 4000 andere in de Baltische staten. Er zijn 150 trainers van de VS in het westen van de Oekraïne (Lviv), meest special forces.
Denemarken heeft inmiddels een fregat en F-16s naar Litouwen gestuurd, Spanje stuurt vier gevechtsvliegtuigen naar Bulgarije en drie schepen naar het NAVO-flottielje in de Zwarte Zee. Frankrijk wil militairen naar Roemenië sturen en Nederland twee F-35s naar Bulgarije (in april weliswaar volgens Associated Press).
Bronnen: The New York Times (Helene Cooper, Eric Schmitt). Associated Press (Robert Burns, Lorne Cook)
UPDATE: 27 januari - Er worden nu onderdelen van tien bases in de VS genoemd voor de Europese versterkingen. Het gaat onder meer om delen van de 82ste Airborne Divisie en als hogere eenheid het XVIIIe Airborne Corps (Fort Bragg), de 101ste Airborne divisie (Fort Campbell) en de 4e Infanteriedivisie. Naast grondtroepen betreft het vliegend materieel, medische en logistieke troepen. De eerste twee divisies worden vaak in het begin van een interventie ingezet. Van de 82ste is een brigade voortdurend superparaat (de Immediate Response Force - IRF) om overal ter wereld op te treden. Ze zijn vorig jaar ook in Kaboel ingezet.
Bron: Military.com (Travis Tritten), Military Times (Meghann Myers, Joe Gould)
UPDATE-2: 2 februari - President Biden heeft 2000 militairen opdracht gegeven zich vanuit de VS te verplaatsen naar Polen en 1000 andere uit Duitsland te vertrekken naar Roemenië. Vanuit Fort Bragg gaan 1700 soldaten van een infanteriebrigadegevechtsteam van de 82ste Airborne Divisie [naar Polen] en 300 van het XVIIIe Airborne Corps (hoofdkwartier) naar Duitsland [Wiesbaden]. De 1000 die naar Roemenië gaan, horen als een Stryker eskadron bij het 2e Regiment Cavalerie in het Duitse Vilseck. 900 andere zijn al in Roemenië, een versterking dus.
Bron: Associated Press (Robert Burns, Lolita C. Baldor, Aamer Madhani, Lorne Cook, Dasha Litvinova)
AANVULLING: De uitgezonden eenheden kunnen gebruik maken van de Europese materieeldepots van het VS-leger (APS-2). Daarvan zijn er in Europa in België, Nederland (Eygelshoven), Duitsland en Polen), verder in Japan en Zuid-Korea en op schepen bij Diego Garcia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten