vrijdag 14 januari 2022

Rusland stuurde systeem voor elektronische oorlogsvoering naar Kazachstan

6 januari - De War Zone meldt op basis van beeldmateriaal, dat met de Russische troepen die naar Kazachstan zijn gestuurd ook een systeem voor elektronische oorlogsvoering (EOV) mee is gegaan, dat bestaat uit een grondstation en 2-3 kleine Orlan-10 drones met stoorzenders (jammers). Te zien is hoe materieel geladen wordt in Il-76 en An-124 vrachtvliegtuigen. Een 6x6 Kamak truck heeft een configuratie die overeenkomt met het grondstation van een Leer-3 EOV-systeem. Leer-3 kan mobiel telefoonverkeer storen, hetgeen bruikbaar is voor een autoriteit die grote demonstraties de kop in wil drukken. De drones zijn ook voorzien van videocamera's, het bereik is weliswaar vrij beperkt. Op de beelden was verder een Kamaz truck met een grote schotel te zien, vermoedelijk een mobiele commandopost.
De ingezette eenheden hoorden onder meer bij de 76ste Luchtmobiele Gardedivisie uit Pskov en de 45ste Zelfstandige Gardebrigade Spetsnaz (special forces) uit Kubinka. Dit zijn zeer parate eliteonderdelen voor snelle inzet. Ze waren bijvoorbeeld ook actief op de Krim in 2014.
* De operatie met maximaal 5000 militairen viel onder de Collective Security Treaty Organization (CSTO - een soort NAVO-light met Rusland, Kazachstan, Armenië, Belarus en Tadzjikistan). De taak was enerzijds om overheidsgebouwen en installaties te beveiligen tegen opstandelingen en anderzijds de Kazachse regering te verzekeren van bondgenootschappelijke (vooral Russische) steun. De terugtocht is inmiddels begonnen, nu de situatie lijkt gestabiliseerd.
Bron: The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick), @markomihkelson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten