maandag 17 januari 2022

Britse marine had kernwapens bij zich tijdens de Falklandoorlog

3 januari - Een dossier in de Britse Nationale Archieven met de classificatie 'Top Secret Atomic', dat nu is vrijgegeven, laat de aanwezigheid zien van kernwapens aan boord van Britse marineschepen tijdens de oorlog om de Falklandeilanden. De oorlog begon, nadat het leger van de Argentijnse junta de eilanden in april 1982 had bezet, omdat ze die als behorend bij Argentinië beschouwden.
Uit het document van 6 april 1982 blijkt dat het ministerie van defensie zich zorgen maakte vanwege de aanwezigheid van nucleaire dieptebommen op een aantal fregatten en destroyers van de marinetaakgroep die in het kader van 'Operation Corporate' de eilanden moesten heroveren. De kernwapens leidden tot een ruzie tussen de marine en het ministerie van buitenlandse zaken dat wilde dat ze werden 'ontscheept' bij een Britse basis op het eiland Ascension in de zuidelijke Atlantische Oceaan. De marine weigerde omdat de nucleaire taak (tegen Russische onderzeeërs) niet mocht worden belemmerd. Uiteindelijk waren de 31 kernbommen half mei overgebracht naar de twee grotere vliegdekschepen Hermes (18) en Invincible (12) in de exklusieve (oorlogs)zone, waar ze beter waren beschermd. Eén wapen was verder nog op het hulpschip Regent. De destroyer Sheffield werd dezelfde maand geraakt met een Argentijnse Exocetraket en zonk.
Uit de vrijgegeven documenten is niet duidelijk of de kernwapens op scherp stonden of (deels?) vervangen waren door 'inerte' dummies van verarmd uranium. Deze werden soms gebruikt om de wapens te testen.
Bron: Declassified UK (Richard Norton-Taylor)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten