maandag 10 januari 2022

Speciale teams justitie waren aanwezig op '6 januari'

4 januari - In een aflevering van een reeks verhalen in Newsweek over de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar meldt Bill Arkin de inzet van enkele speciale teams van het ministerie van justitie op gezag van de tijdelijke (acting) minister Jeffrey A. Rosen. Het gaat daarbij om het Hostage Rescue Team van de FBI, het nationale 'Render Safe' team van de FBI, een speciaal arrestatieteam (SWAT) van het FBI-veldkantoor uit Baltimore, Special Response Teams van het Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven (ATF) en de Special Operations Group van de US Marshalls Service (verantwoordelijk voor o.m gevangenentransporten, het opsporen van ontsnapte gevangenen, beveiliging van de rechterlijke macht en getuigenbescherming).
Al deze eenheden waren al sinds het voorafgaande weekend aanwezig (pre-deployed) en opereerden vanuit de FBI-Academie in Quantico (45 km van het Capitool). Het Hostage Rescue Team (sterkte 350) bestaat sinds 1983 als anti-rerreureenheid en opereert ook met special forces (JSOC) overzee. De snelle interventie-eenheden van de FBI vormen samen met technische eenheden van andere departementen de National Mission Force met een overlappend werkterrein van terreurbestrijding en massavernietigingswapens. De overkoepelende FBI-organisatie heet National Asset Response Unit (NARU).
De vraag van Arkin luidt, waarom justitie 6 januari kennelijk als een gebeurtenis van buitengewoon belang zag, terwijl andere instanties dit niet zagen.
Bron: Newsweek (William M. Arkin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten