dinsdag 17 augustus 2021

Special forces VS naar Congo en Mozambique

16 augustus - President Tshisekedi van de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft gisteren special forces van de VS mandaat gegeven om het Congolese leger te helpen bij de strijd tegen de Allied Democtatic Forces (ADF), een groep die actief is in het grondstoffenrijke oosten van het land en in verband wordt gebracht met ISIS. Een expertgroep van de VN heeft in juni overigens vraagtekens gezet bij de band tussen ISIS en ADF, die mogelijk alleen op het niveau van de propaganda bestaat. Volgens de Amerikaanse ambassadeur is een ploeg kwartiermakers van de Special Operations Forces drie dagen geleden aangekomen in Kinshasa om de mogelijkheden van een toekomstige Congolese antiterreurgroep te onderzoeken.
De specialisten in terreurbestrijding zullen enkele weken blijven en de bijstand wordt verleend in de nationale parken Virunga en Garamba, waar de rebellen veilige gebieden hebben ingericht. In mei is in de regio de noodtoestand uitgeroepen en autoriteiten in de provincies Noord Kivu en Ituri zijn vervangen. De ADF zou oorspronkelijk uit Oeganda zijn gekomen.

Bronnen: AFP, Reuters (Hereward Holland)

De VS en Mozambique hebben een tweede militair Joint Combined Exchange Training (JCET) programma gelanceerd, waarbij Special Operations Forces van de VS meer dan 100 Mozambikaanse commando's en rangers gevechtstraining zullen geven. Bij de eerste JCET (van 15 maar tot mei) werden Mozambikaanse mariniers getraind.
Bron: Defence Web (Guy Martin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten