maandag 23 augustus 2021

Operationeel centrum van de VS in Israël

14 juli - De VS bouwen een nieuw Combined Joint Operations Centre (CJOC) bij de Israëlische vliegbasis in Hatzor. De vliegbasis - ook wel Kanaf 4 genoemd (Wing 4) - ligt bij de kibboets Hatzor in het midden van Israël. De aanduiding 'combined' geeft aan dat het om een commandocentrum van meerdere landen gaat, in dit geval minstens Israël en de VS. Het begrip 'joint' betekent dat het een hoofdkwartier betreft voor operationele controle met meerdere krijgsmachtdelen. Zo beschikte de NAVO-strijdmacht ISAF in Afghanistan ook over een combined joint operations centre (meerdere NAVO-landen met in elk geval landmacht en luchtmacht). Een multinationaal operationeel centrum alleen voor de luchtmacht (zoals in Irak) heet een Combined Air Operations Centre - CAOC.
Dit CJOC wordt gebouwd door het Naval Mobile Construction Battalion 11 (NMCB 11) van de VS-marine. Het omvat werkplekken voor 152 mensen en twee vergaderruimtes. Eerder (tussen 2014 en 2019) werden op deze lokatie al twee kantoorgebouwen en twee legeringsgebouwen gebouwd.
Jane's Defence Weekly meldt dat er twee andere vestigingen van het VS-leger in Israël zijn: de lange-afstandsradar AN/TPY-2 op de berg Karen in het zuiden en een VS-gedeelte van de luchtafweeracademie in Mashabim 25 km oostelijk, een 'life-support area' volgens het Pentagon.
Bronnen; Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie), Daily Pakistan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten