woensdag 18 augustus 2021

Grootmachten oefenen wereldwijd

17 augustus - Terwijl alle ogen zijn gericht op Kaboel merkt Walter Pincus op dat de strategische rivalen VS, Rusland en China elkaar dagelijks op een niveau van lage intensiteit bestrijden, niet alleen in het cyberdomein, maar ook door middel van een voortdurende reeks militaire oefeningen in de virtuele wereld en tevens te velde met scherpe munitie.
Zo is het Pentagon momenteel bezig met zijn eerste wereldwijde oefening die zich afspeelt in 17 tijdszones en waarbij drie regionale marinecommando's (Pacific, Atlantic en Europe) en vijf vloten betrokken zijn. De Large Scale Global Exercise 21 (LSE 2021) is de grootste maritieme en landingsoefening sinds de Koude Oorlog.
Ook zijn de VS gisteren begonnen aan een grote negendaagse oefening met Zuid-Korea die in plaats van met duizenden militairen uitgevoerd wordt door middel van computersimulatie met een klein aantal personeelsleden en zonder veldoefeningen (om een Noord-Koreaanse reactie te vermijden).
Afgelopen week hielden China en Rusland hun vijfdaagse strategische oefening Zapad/Interaction-2021 in het noordwesten van China [in de Ningxia Hui autonome regio - de Hui zijn Chinees sprekende moslims]. Daaraan deden meer dan 10.000 militairen mee. Voor het eerst werd een gezamenlijk systeem voor commandovoering gebruikt, waarbij de wapensystemen van beide kanten met elkaar worden verbonden en taktische documenten worden uitgewisseld. Rusland en China houden overigens al sinds 2005 bilaterale en multilaterale oefeningen.
Bron: The Cyber Brief (Walter Pincus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten