vrijdag 14 augustus 2020

Konfrontatie in Middellandse Zee met Franse interventie (UPDATE-2)

13 augustus - Franse strijdkrachten oefenen vandaag met vier fregatten [waaronder de Spetsai, de Limnos en de Kountouriotis] van de Griekse marine in de oostelijke Middellandse Zee. Het ministerie van defensie heeft twee Rafale B gevechtsvliegtuigen [van het 4e Jachtsquadron] en het fregat Lafayette [F710] naar Kreta gestuurd om de Grieken te helpen bij hun konfrontatie met Turkije. Het fregat was al in de buurt in het kader van de permanente Franse aanwezigheid tegen ISIS in Syrië. Het kwam nu uit Larnaca op Cyprus en wordt geëskorteerd door de helikoptercarrier Tonner. De Rafales zijn in Souda Bay (Kreta), maar zullen snel terugkeren naar Frankrijk, eerder waren ze [11 augustus] op [de luchthaven Andreas Papandreou bij Paphos in het zuiden van] Cyprus in het kader van een oefening.
Het Turkse seismische onderzoeksschip Oruc Reis was deze week (tot 23 augustus) bezig tussen Kreta en Cyprus om olie en gas te zoeken nadat Griekenland een maritieme overeenkomst met Egypte had gesloten, waarbij een exclusieve ekonomische zone tussen beide landen werd afgeperkt. Turkije betwist deze en heeft zelf een dergelijke afspraak gemaakt met Libië die overlapt.
Een dag eerder waren een Grieks en een Turkse oorlogsschip betrokken bij een aanvaring. Een van de Griekse schepen, die het Turkse vaartuig schaduwden, de Limnos, botste achterop het Turkse eskorteschip Kemal Reis. Het lijkt erop dat er geen sprake was van opzet.
Bronnen: Reuters (Michele Kambas), opex360 (Laurent Lagneau)
UPDATE: 15 augustus - Het Griekse leger (ArmyVoice) signaleert de aanwezigheid van een Type 209 Turkse onderzeeër van Duitse makelij in de buurt van Kaap Sounion in Attica, 70 km van Athene. De Turkse boot werd opgemerkt toen hij de Straat van Kafirefs passeerde tussen de eilanden Evia en Andros. Ten westen van Rhodos werd de onderzeeër ook gezien door het fregat Salamis. Een andere onderzeeër werd opgemerkt bij Kaprpathos in de Egeïsche zee.
* Griekenland zelf beschikt ook over dit type onderzeeërs.
Bron: Pledge Times
UPDATE 2: 29 augustus - Aan de 3-daagse oefening Eunomia ten zuiden van Cyprus hebben deelgenomen: de Cypriotische patrouilleboot Commodore Andreas Ioannides (P 61), het Griekse fregat Kanaris (F 464), de Italiaanse destroyer Durand de la Penne (D 560) en het Franse fregat Lafayette (F 710).


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten