maandag 3 augustus 2020

Meer VS-troepen naar Polen (UPDATE)

31 juli - De VS en Polen hebben een Enhanced Defense Cooperation Agreement gesloten, een overeenkomst waarbij meer Amerikaanse troepen in Polen gestationeerd worden in de vorm van een permanent garnizoen. Er is nog niet bekend gemaakt hoeveel Polen hiervoor zal betalen. Al eerder was besloten dat het ging om 1000 extra VS-soldaten boven degenen die er nu zijn (een deel daarvan op basis van roulatie). Nu wordt gemeld dat het aantal zal stijgen van de huidige 4000 tot 5500.
Het nieuwe hoofdkwartier van V Corps van de VS-landmacht in Fort Knox zal in elk geval een vooruitgeschoven element in Polen krijgen met een sterkte van 200. Verder gaat het om twee lokaties voor special forces, een squadron MQ-9 Reaper drones en logistieke eenheden van de luchtmacht. Er komt daarnaast een divisiestaf in Poznan in het westen, een trainingscentrum in Drawsko Pomorskie, een hoofdkwartier voor een roulerende Combat Aviation Brigade (helikopters), een ondersteuningsbataljon en een basis bij de Duitse grens voor de huisvesting van een pantserbrigadegevechtsteam (een versterkte brigade).
Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver), Breaking Defense (Paul McLeary)
UPDATE: 3 augustus - Polen zal de kosten voor de bouw van infrastruktuur en de logistieke kosten voor de VS-troepen voor zijn rekening nemen, het bedrag is nog niet bekend. Er zal ook een vliegveld ter beschikking worden gesteld voor aankomst en vertrek van VS-militairen.
ZIE OOK: Justyna Gotkowska, US - Germany- NATO's eastern flank - Transformation of the US military presence in Europe. OSW (Centre for Eastern Studies), Warschau 14 augustus 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten