woensdag 3 juli 2019

Grote luchtmobiele oefening in Kroatië

21 juni - Swift Response (1 tot 24 juni) geldt als de grootste luchtmobiele NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. De oefening speelt zich af in vier landen (Duitsland, Kroatië, Roemenië en Bulgarije. Er nemen militairen van twintig landen aan deel, waaronder de VS, Engeland en Frankrijk.
De kern van het oefenscenario behelst de invasie van een (NAVO-)land dat kennelijk is overgenomen door aan de NAVO vijandige krachten.
Óp 19 juni sprongen 600 Britse en Franse parachutisten uit C-130 Hercules en C-160 transportvliegtuigen om het Kroatische vliegveld Udbina te bezetten. 2500 andere militairen waaronder soldaten van de Royal Gurkha Rifles kwamen aan in Chinook transporthelikopters en over de weg.
Andere recente oefeningen aan de oostflank van de NAVO:
 * BALTOPS (9 tot 21 juni) met een grote amfibische landingsoefening op de Estische kust door de 22ste Marine Expeditionary Unit van de VS met het amfibische doklandingsschip Fort McHenry en het Spaanse 2e Landingsbataljon.
* Noble Jump (24 me tot 12 juni), een verplaatsingoefening van bijna 2500 Nederlandse, Duitse en Noorse militairen en 1000 voertuigen naar Polen om daar een bruggehoofd te vestigen. Hierbij werd de landcomponent van de snelle interventiemacht van de NAVO getest.
* Tobruq Legacy (3 tot 19 juni), luchtverdedigingsoefening in Polen met 4800 soldaten uit 17 landen.
* Saber Guardian (3 tot 24 juni) met 8000 militairen in Hongarije, Roemenië en Bulgarije. De slotakte van deze oefening was een operatie op divisieniveau om de Donau over te steken met een multinationale troepenmacht waaronder een VS-brigadeteam op 23 juni.
Bronnen: The Telegraph (Dominic Nicholls, Levinson Wood), Defense News (Cal Pringle), Defensiekrant (ritmeester Charlotte Snel), German-Foreign-Policy.com
Defence Blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten