donderdag 18 juli 2019

VS sturen 500 militairen extra naar Saoedi-Arabië (UPDATE 2)

18 juli - De regering van de VS treft voorbereidingen om 500 extra militairen naar Saoedi-Arabië te sturen, naar verwachting naar de vliegbasis Prins Sultan in de woestijn ten oosten van de hoofdstad Riyadh. Volgens de New York Times is dit onderdeel van de 2000 militairen die naar de hele regio worden gestuurd in verband met de konfrontatie met Iran. Ze moeten inlichtingen verzamelen en VS-troepen die daar al zijn beschermen. Daar horen gevechtsvliegtuigen [F-22] en luchtverdediging (Patriot raketten) bij. Momenteel zijn er volgens CNN aanwijzingen (satellietbeelden) dat de plaatsing van Patriots bij de hoofdstad en de legering van VS-troepen sinds half juni worden voorbereid door genietroepen van de luchtmacht.
Bronnen: CNN (Barbara Starr, Zachary Cohen), New York Times (Thomas Gibbons-Neff)
UPDATE: 19 juli - De F-22 Raptors zijn gestuurd naar vliegbasis Al Udeid in Qatar (voor het eerst). Het personeel is van de 1ste Fighter Wing en de 19e Wing met steun van de 533ste Air Base Wing. Deze trainen samen en vormen een parate interventiemacht voor de VS.
Een door de luchtmacht verstrekte foto laat vijf F-22s zien vliegende boven Al Udeid. Volgens The Aviationist gaat het zeker om negen toestellen.
Bron: Defence Blog, Al Jazeera, The Aviationist (David Cenciotti)
UPDATE 2: 19 juli - Bij de batterij Patriot-raketten is wat onduidelijk of het over een nieuwe troepenzending gaat. In september vorig jaar was namelijk een plan bekend geraakt (via de Wall Street Journal) om twee batterijen terug te trekken uit Koeweit en uit Bahrein en Jordanië elk één. Het kan ook zijn dat een van deze onderdelen niet wordt teruggehaald, maar verplaatst. Jane's Defence Weekly heeft de situatie geïnventariseerd: een batterij op vliegbasis Isa in het zuiden van Bahrein is op 27 oktober ingepakt, de tweede in Riffa is er nog; de batterij op vliegbasis Shaheed Muwaffaq (Al-Azraq) is op 8 oktober ontmanteld, alle drie batterijen in Koeweit zijn er nog.
Een  batterij is Saoedi-Arabië zou volgens Jane's op een nog lege plek voor Patriots op de vliegbasis Prince Sultan kunnen komen. Daar is nog geen Saoedische batterij, naar Jane's vermoed omdat veel Saoedische Patriots zijn ingezet bij de oorlog in Jemen.
* Dan zou het dus een vorm van backfilling zijn, indirekte steun aan de oorlog in Jemen.
Bron: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten