zondag 14 juli 2019

Britse marine eskorteert olietankers door Straat van Hormoez (UPDATE)

10 juli - De Britse destroyer Montrose en een mijnenjager hebben op 8 juli de onder Britse vlag varende tanker Pacific Voyager door de straat van Hormoez begeleid in het licht van een waargenomen Iraanse dreiging, nadat in Gibraltar een Iraanse tanker in beslag is genomen.
De Britse marine-operatie in de Perzische Golf om de doorgang van olie en handel veilig te stellen heet momenteel Operatie Kipion. Sinds de Iran-Irak oorlog van de jaren tachtig is Engeland al op deze manier in de Golf aktief. Ze hebben een marinebasis in Bahrein en standaard een fregat en drie mijnenjagers in deze regio.
De VS proberen ondertussen bondgenoten te rekruteren voor een internationale zeemacht die Sentinel moet gaan heten om het tankerverkeer door de zee-engte te beveiligen. Van verschillende kanten is erop gewezen dat in deze regio al multinationale marine-eskaders met vergelijkbare doelen aktief zijn, namelijk Combined Task Force 150 (tegen terrorisme sinds 2001 in de Rode Zee, Golf van Aden, Indische Oceaan, Golf van Oman) en Combined Task Force 152 (maritieme veiligheid in de Arabische Golf sinds 2004, met name ook rond infrastruktuur zoals boorplatforms).
Bronnen: Washington Examiner (Russ Read)
UPDATE: 13 juli - De Britse destroyer Duncan zal volgende week naar de Perzische Golf gaan. Momenteel vaart het schip in de Middellandse Zee na te hebben deelgenomen aan de NAVO-oefening Sea Breeze in de Zwarte Zee. Het was de bedoeling dat ze de Montrose zouden aflossen, maar nu gaan ze versneld naar de Golf zodat korte tijd daar twee Britse oorlogsschepen tankers kunnen begeleiden.
Bron: The Independent (Andrew Woodcock, Borzou Daragahi)
ZIE OOK: Scott Ritter, Strait of Hormuz - The most dangerous place on earth. The American Conservative, 15 juli 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten