dinsdag 14 mei 2019

VS varen met bondgenoten door de Zuid-Chinese Zee (UPDATE 2)

9 mei - De marine van de VS heeft gisteren een tocht van een week samen met India, Japan en de Filipijnen door de Zuid-Chinese Zee afgesloten. De geleide-wapen-destroyer William P. Lawrence trok samen op met de destroyer Kolkata en de tanker Shakti van de Indiase marine, de helikoptercarrier Izumo en de destroyer Murasame van de Japanse marine en de Filipijnse patrouilleboot Andres Bonifacio. Voorafgaand aan deze gezamenlijke patrouille was de Lawrence op 28 april samen met de geleide-wapen-destroyer Stethem door de Straat van Taiwan gevaren. Met beide manoeuvres worden de Chinese territoriale ambities uitgedaagd.
Bron: Stars and Stripes (Caitlin Doornbos)
UPDATE: 20 mei - De geleide-wapen-destroyer Preble (DDG 88) heeft gisteren een vrije navigatie operatie (FONOP) uitgevoerd bij Scarborough Shoal in de Zuid-Chinese Zee ten westen van de Filipijnen. Er zijn daar rijke visgronden, Het eiland wordt gekontroleerd door China. De Chinese marine waarschuwde het schip om het gebied te verlaten. [Eigenlijk is Scarborough Shoal geen eiland maar een zandbank met enkele rotsen. Er heeft tot nu toe geen landwinning plaatsgevonden]
Bron: Reuters (Idrees Ali)
UPDATE 2: 6 augustus - De VS hebben vandaag het vliegdekschip Ronald Reagan en kruisers door de Zuid-Chinese Zee gestuurd als vorm van machtsvertoon. Een groep Filipijnse generaals en journalisten mochten kijken hoe F/A-18 jachtvliegtuigen landden op en opstegen vanaf de Reagan, die op weg was naar Manilla voor een vlootbezoek.
Bron: The Hill (Ellen Mitchell)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten