maandag 13 mei 2019

Landing van separatistische strijders op Socotra

De regering van Jemen heeft de Verenigde Arabische Emiraten ervan beschuldigd rond 100 separatistische strijders aan land te hebben gezet op het eiland Socotra in de Arabische Zee. Op 6 mei zou een marineschip van de Emiraten de strijders in burgerkleding naar het hoofdeiland van de dunbevolkte archipel hebben gebracht.
Het strategische eiland maakt deel uit van Jemen, maar is dichter bij de Afrikaanse kust dan bij het Jemenitische vasteland gelegen. De internationaal erkende regering van Jemen is formeel een bondgenoot van de Emiraten in de Jemenitische interventie-oorlog. Deze hebben echter in het zuiden van het land duizenden separatistische strijders gerekruteerd om te vechten tegen de noordelijke Houthi's.
Vorig jaar zetten de Emiraten eigen troepen en tanks aan land op het eiland en kwam Saoedi-Arabië met militairen tussenbeide om een patsituatie op te lossen.
De huidige beschuldigingen - in totaal zouden 300 separatisten vanuit Aden op weg zijn naar Socotra - worden ontkend door de regering van de Emiraten. Een bijkomend aspekt van de kwestie is dat de Jemenitische regering verbonden is met de partij van de Moslimbroeders (Islah), de doodsvijand van de Emirs.
Bron: Reuters (Aziz El Yaakoubi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten