dinsdag 14 mei 2019

VS-landmacht wordt versterkt in het Pacifisch gebied

9 mei - De Army Times wijdt een artikel aan de versterking van de Amerikaanse landmacht in het gebied rond de Stille Oceaan. Zo'n 85.000 soldaten van de US Army spelen een rol in deze regio. Er zijn er 12.800 in Alaska, 18.400 in de staat Washington aan de westkust, 23.500 in Hawaï, 17.000 in Japan en 16.500 in Zuid-Korea. Daarnaast rouleren er elk jaar 4700 naar Zuid-Korea en brengt het Pacific Pathways programma 900 tot 1100 soldaten  voor een periode tussen enkele weken en vier maanden naar partnerlanden zoals Thailand en de Filipijnen. Pathways zal de komende jaren groeien tot 1500-1700 soldaten.
Maar nu is het ook de bedoeling dat in het kader van een nieuwe roulatie, Defender Pacific, elk jaar een divisiehoofdkwartier met enkele brigades voor 30-45 dagen wordt ontplooid in het gebied van de Zuid- of de Oost-Chinese Zee.
Verder werd onlangs voor het eerst in de moderne tijd door special forces, mariniers en marine een oefening gehouden, waarbij een vliegveld op het enige eiland onder Filipijnse kontrole in de Zuid-Chinese Zee, Pagasa, werd bezet.
Dit alles staat in het kader van de militaire wedloop met China in de Pacific en het drie-linie-concept. De eerste en voorste linie loopt van Japan via Zuid-Korea naar Diego Garcia in de Indische Oceaan. De tweede via Guam naar Australië en de derde van Hawaï naar het noorden langs de Aleoeten naar Alaska. Taiwan ligt op de eerste lijn in een strategische positie. Een China zonder Taiwan kan volgens het artikel niet door de eerste linie uitbreken naar het Pacifisch gebied, de grote schrik van de VS-planners.
Bron: Army Times (Todd South)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten