dinsdag 14 augustus 2018

VS sluiten Pakistan uit van militaire opleidingen

10 augustus - De regering Trump heeft in alle stilte een groot aantal Pakistaanse officieren uitgesloten van militaire trainingsprogramma's. Het geplande aantal van 66 Pakistaanse officieren die dit jaar zouden deelnemen aan het Internationale Military Education and Training programma (IMET) is ingetrokken (het gaat tot dusver om 2,41 miljoen dollar). De plaatsen zullen vervallen of worden gegeven aan militairen van andere nationaliteiten. De maatregel maakt deel uit van de pressie op Pakistan om harder op te treden tegen islamistische strijders.
Het Pentagon probeert traditioneel IMET buiten dit soort sancties te houden, omdat ze het zien als een investering in kontakten op lange termijn. Zo is het huidige hoofd van de machtige Pakistaanse geheime dienst ISI, generaal Naveed Mukhtar, afgestudeerd aan het Army War College van de VS.
Deelname aan IMET door Pakistaanse militaire studenten werd eerder beëindigd in de jaren negentig door president George H.W. Bush vanwege de nukleaire wapens van het land. Na 2001 werd dit besluit herroepen en tussen 2003 en 2017 was Pakistan de belangrijkste deelnemer aan IMET.
Bron: Reuters (Idrees Ali, Phil Stewart)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten