vrijdag 3 november 2017

Opnieuw een vlucht van VS-bommenwerpers boven Korea, grootscheepse marine-oefenngen

2 november - Noord-Korea meldt dat twee B-1B strategische bommenwerpers van de VS vandaag over Korea hebben gevlogen en bombardementsoefeningen hebben gehouden. De bommenwerpers vlogen vanaf vliegbasis Anderson op Guam en simuleerden een verrassingsaanval. Ze werden geëskorteerd door [twee F-16K] Zuid-Koreaanse, Japanse en Amerikaanse jachtvliegtuigen en vlogen over het Pilsung schietterrein in het midden van Zuid-Korea.
* Dit keer werd de oefening dus niet als eerste door de VS bekend gemaakt, mogelijk om het verrassingseffekt te benadrukken of te zien hoe snel de Noord-Koreanen zouden reageren.
Bron: Reuters (Soyoung Kim, Phil Stewart, Idrees Ali)
Zie ook: Michael Klare, Is the United States planning to attack North Korea". The Nation, 1 november 2017.
In dit artikel wordt genoemd:
* De verplaatsing die aan de gang is van 12 F-35A stealth gevechtsvliegtuigen van Utah naar de Japanse vliegbasis Kadena. Deze kunnen een cruciale rol spelen tijdens de eerste fase van een oorlog bij het uitschakelen van de Noord-Koreaanse luchtverdediging en commandocentra.
* De aanwezigheid van twee VS-onderzeeërs, de Tucson met 12 verticale lanceerbuizen voor Tomahawk kruisraketten en de Michigan met kruisraketten en een team special forces.
UPDATE: 6 november - De komende dagen zullen de drie rond Korea aanwezige VS-vliegdekschepen (Nimitz, Reagan en Roosevelt) samen oefenen met hun eskaders. In 2007 was zoiets voor het laatst gebeurd, bij Guam (oefening Valiant Shield). De Japanse destroyer Inazuma zal zich bij deze armada voegen. De Inazuma had tot gisteren drie dagen geoefend met de Reagan en twee Indiase oorlogsschepen in de Zee van Japan.
Bron: Reuters (Phil Stewart, Idrees Ali)
UPDATE 1a: 6 november - Australië houdt met de VS en Zuid-Korea oefeningen in het onderscheppen van schepen die wapens vanuit en naar Noord-Korea vervoeren. Twee Australische fregatten (de Melbourne en de Parramatta) zijn een oefening van twee dagen begonnen ten zuiden van Korea met destroyers van de twee andere landen (resp. de Chafee en de Sejong de Grote), vier kleinere oorlogsschepen, maritieme patrouillevliegtuigen en helikopters.
Bron: The Sidney Morning Herald (David Wroe) @martinbroek
UPDATE 2: 8 november - De geleide-wapen-destroyer Chafee van de VS (DDG-90) hield van 3 tot 6 november een PASSEX oefening met de Indiase Satpura (F48) en Kadmatt (P29) en de Japanse Inazuma (DD-105). PASSEX-oefeningen worden gehouden als schepen van twee of meer landen in hetzelfde gebied varen.
Bron: DefPost
UPDATE 3: 10 november - van 11 tot 14 november gaan de drie vliegdekschepen aan de oostkust van Korea oefenen met zeven Zuid-Koreaanse marineschepen (twee uitgerust met Aegis). In totaal zullen 14 oorlogsschepen van de VS aan de oefeningen deelnemen, waaronder 11 Aegisschepen.
Op 12 november zullen de Japanse marineschepen Ise (DDH 182 - een helikoptercarrier), Inazuma (DD 105) en Makinami (DD 112) zich in de Zee van Japan en de Oost-Chinese Zee bij de oefeningen voegen. Daarbij ook twee Japanse F-15J onderscheppingsvliegtuigen van de 6e Air Wing uit Komatsu.
Bronnen: Reuters (Christine Kim), Associated Press (Kim Tong-Hyung), Reuters (Tim Kelly and Nobuhiro Kubo), Defense News (Mike Yeo)Geen opmerkingen:

Een reactie posten