vrijdag 22 januari 2016

VS controleren vliegveld in Syrië

21 januari - Volgens een woordvoerder van de Syrian Democratic Forces (SDF), de coalitie rond de Syrische Koerden, hebben de VS via een overeenkomst met de SDF de kontrole overgenomen over het vliegveld Rmeilan (vliegveld Abu Hajar) in de noordelijke provincie Hasakah. Het oorspronkelijk voor agrarische aktivieiten (irrigatie) bestemde vliegveld ligt dicht bij enkele olie-installaties. Al eerder waren militaire bouwaktiviteiten van de VS op dit vliegveld gekonstateerd. De landingsbaan is nu verlengd tot 2500 meter. De laatste weken is het vliegveld al gebruikt door VS-helikopters. De aanwezige VS-militairen zijn special forces.
Bron: Al-Jazeera (Diana Al Rifai), The Syrian Observer (Enab Baladi), Military Times (Andrew Tilghman)
UPDATE: 23 januari -  CENTCOM ontkent dat de VS het vliegveld in Syrië kontroleren. Maar volgens de website van het Texaanse partikuliere veiligheidsbedrijf Stratfor bevestigen satellietbeelden de militaire activiteiten van de VS aldaar. Volgens die beelden is de landingsbaan verlengd van 700 m tot 1315 m. Als het om activiteiten van special forces gaat is het overigens normaal dat deze ontkend worden door de VS, Rusland en andere landen.
De Britse Times bevestigt dat de geheime basis van de VS slechts 50 km is verwijderd van de plaats Qamishli waar 200 Russische militairen in door de regering Assad gekontroleerd gebied in dezelfde provincie begonnen zijn de landingsbaan op een vliegveld te versterken.
Inmiddels zijn Turkse militairen deze week met zwaar materieel begonnen langs de Syrische grens mijnenvelden op te ruimen in het gebied bij Jarablus ten noorden van Aleppo, waar Turkije ambities heeft om een 'veilige zone' in te stellen. De Times wijst er op dat het verwijderen van mijnenvelden vaak een aanwijzing is dat een grondoffensief op handen is.
Bronnen: Al-Jazeera, The Times (Tom Coghlan, Michael Evans)
27 januari -  Jane's brengt nu ook satellietbeelden. De eerste rapporten over de Amerikaanse aanwezigheid (special forces met helikopters) dateren van 3 december van de website van de Koerdische partij PUK. Beelden van Jane's laten zien dat de landingsbaan op 18 december was verlengd van 700 tot 1329 m en verbreed van 25 tot 58 m. Een klein platform is zichtbaar, maar de baan is nog niet verhard. Bijgebouwen zoals magazijnen en personeelsverblijven zijn zichtbaar. Zonder het expliciet te zeggen suggereert Jane's sterk dat dit de basis in vanwaaruit special forces van de VS de Syrische milities gaan ondersteunen.
Bron: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie, Sean O'Connor)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten