Los daarvan doet AP verslag van een bezoek aan de Russische vloot in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Het vlaggeschip is de geleide-wapen-kruiser Varyag van de Pacifische Vloot en daarnaast is aanwezig de destroyer voor onderzeebootbestrijding Vice-Admiral Kulakov van de basis Sevoromosk op het schiereiland Kola. De kruiser is net zoals de kruiser Moskva die het schip heeft afgelost uitgerust met Fort luchtverdedigingsraketten voor de lange afstand, vergelijkbaar met het landsysteem S-300. De kruiser blijft dicht onder de kust om de Russische gevechtsvliegtuigen te beschermen.
Bronnen: CNN (Jamie Crawford), Associated Press (Vladimir Isachenkov)
UPDATE: 25 januari - Ook Rusland ontkent nu (net als de VS) een nieuwe basis op te zetten in Qamishli. De Russische luchtmacht vliegt vanuit de basis Hemeimeen in de kustprovincie Latakia. Ze voeren de laatste dagen tussen de zeventig en 100 missies per dag uit ter ondersteuning van het offensief van het Syrische leger tegen de rebellen. Lange-afstands-bommenwerpers Tu-22M3 vanaf Russisch grondgebied hebben de laatste drie dagen ook 18 operaties in Syrië uitgevoerd bij Deir el-Zour.
Bron: Associated Press (Vladimir Isachenkov)
26 januari - Janes's Defence Weekly meldt dat de Tu-22M3s (Backfire) tussen 22 en 24 januari mogelijk hebben gevlogen vanaf de vliegbasis Mozdok in Zuid-Ossetië, die eerder in beeld was als steunpunt voor de operatie in Syrië. Beelden van een niet nader geïdentificeerde basis, die zijn verspreid door het Russische ministerie van defensie, laten acht van deze toestellen zien.
De vorige keer dat deze bommenwerpers aktief waren in Syrië was van 17 tot 20 november. Toen namen ook Tu-95MS en Tu-160 deel, die kruisraketten afvuurden. De bommen die de Tu-22M3s afwierpen waren ongericht.
De operaties deze keer waren gericht tegen een groot grondoffensief van ISIS (2000 strijders met pantservoertuigen).
Bron: Jane's Defence Weekly (Tim Ripley, Jermie Binnie)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten