zaterdag 9 augustus 2014

VS voeren luchtaanvallen uit in Irak

8 augustus - De VS zijn begonnen met luchtaanvallen op de in het noorden van Irak oprukkende troepen van ISIS. De eerste aanval werd uitgevoerd door twee F/A-18 gevechtsvliegtuigen van het vliegdekschip George H.W. Bush. Twee bommen GBU-54 (GBU= Guided Bomb Unit) werden afgeworpen op een stuk artillerie van ISIS op weg naar Erbil en de truck waardoor het werd getrokken. De GBU-54 is een 500-pond lasergestuurde bom, een zogenaamde JDAM (Joint Defense Attack Munition). De bom kan worden aangestraald door de piloot van het vliegtuig zelf of door een ander vliegtuig dat in de buurt is.
Later die ochtend vielen vier F/A-18s, eveneens van Carrier Air Wing 8, een konvooi van zeven voertuigen en een naburige mortierstelling aan. Er werd in twee golven aangevallen waarbij elke F-18 telkens een bom afwierp (in totaal dus acht).
Even daarvoor had een MQ-1 Predator drone met twee Hellfire geleide wapens een mortierstelling van ISIS aangevallen. Er wordt wel vermoed dat deze drones vliegen vanuit Koeweit. Er wordt al weken lang door de Amerikaanse luchtmacht boven Irak gevlogen met F-18s, B-1 bommenwerpers en Predators, tot nu toe alleen voor verkenning.
Eerder was meer naar het westen al humanitaire hulpverlening begonnen voor mensen van minderheidsreligies (Jezidi's) die de bergen in waren gevlucht voor ISIS. Een C-17 en twee C-130 militaire vrachtvliegtuigen wierpen voedsel en water af. Ze werden geëskorteerd door twee F/A-18s.
Bronnen: Air Force Times (Jeff Schogol), Washington Post (Dan Lamothe)
AANVULLINGEN: Volgens Spencer Ackerman in de Guardian ligt voor luchtaanvallen vanaf het vasteland en humanitaire missies het zuidoostelijke Turkse vliegveld Incirlik voor de hand. Het ligt 650 km van de berg waar de Jezidi's vastzitten. "Incirlik is in feite het eindstation van de oostelijke logistieke aanvoerroute van de NAVO", aldus Ackerman. Een geschikte uitvalsbasis voor F-15s, F-16s en C-17s. De Turken zouden eventueel dwars kunnen liggen. Een andere optie is de vliegbasis al-Udeid in Qatar, terwijl Jane's Defence Weekly ook nog de basis Ali al-Salam in Koeweit noemt. Dit zijn de drie dichtstbijzijnde grote luchtmachtbases. De VS vliegen ook met verkenningsdrones vanaf Baghdad International Airport. Dat zouden ook met raketten bewapende Predators zijn.
De Guardian wijst erop dat de autorisatie van het Congres uit 2002 om militair geweld te gebruiken tegen Irak nooit is verjaard, zelfs niet na het terugtrekken van de Amerikaanse troepen in 2011.
Bronnen: The Guardian (Spencer Ackerman), Jane's Defence Weekly (Jeremie Binnie)
The Marine Corps Times haalt een gepensioneerde adjudant van generaal Petraeus erbij, kolonel Peter Mansoor. Hij denkt dat de troepencommandanten al snel om meer grondtroepen zullen gaan vragen. Forward air controllers moeten de doelwitten gaan aanwijzen, adviseurs moeten de Koerdische troepen helpen. En er moeten gevechtsinlichtingen ter plekke worden verkregen. Dat loopt uit op een Forward Operating Base  (FOB) met omheining, een beschermende infanterie-eenheid en een logistieke aanvoerlijn. Medische evakuatie met een helikopterdetachement moet worden geregeld, waarvoor weer onderhoudspersoneel nodig is. "Je praat al gauw over 10-15.000 militaren", aldus Mansoor.
Bron: Marine Corps Times (Andrew Tilghman)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten