zaterdag 30 augustus 2014

VS voeren luchtaanvallen uit vanaf Golfbases

26 augustus - De VS maskeren de bases op het land vanwaaruit ze luchtaanvallen in Irak uitvoeren, maar de Washington Post stelt vast dat het vooral gaat om drie grote steunpunten: al Udeid Air Base in Qatar (379ste Air Expeditionary Wing, B-1 bommenwerpers), Ali al Salem Air Base in Koeweit (46ste Expditionary Reconnaissance Squadron) en al Dhafra Air Base in de Emiraten. Daarnaast vliegen onder andere Predator drones vanuit Incirlik Air Base in Turkije. Deze bases nemen twee derde van de luchtaanvallen in Irak sinds 8 augustus voor hun rekening en een zelfde deel van de duizenden verkenningsvluchten sinds juni. De rest komt van het vliegdekschip Bush in de Perzische Golf.
Het totaal aantal sorties (vluchten) sinds 8 augustus bedraagt 1500. Daarvan werden er 600 uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen, drones en bommenwerpers, resulterend in 96 aanvallen op grondstrijdkrachten van ISIS. De overige 900 zijn verkennings- en inlichtingenvluchten, bijtanken, humanitair transport en AWACS-commandovluchten.
Het Pentagon heeft inmiddels bevestigd dat de totale kosten van de operatie tegen ISIS  sinds half juni tot nu toe meer dan 500 miljoen dollar bedragen (7,5 miljoen dollar per dag).
Bronnen: Bloomberg (Tony Capaccio), The Washington Post (Craig Whitlock), Reuters (David Alexander)
Spreadsheet van de Washington Post met de doelen van de luchtaanvallen.
UPDATE: 31 augustus - Breaking Defence meldt dat 86% van de 120 luchtaanvallen sinds 7 augustus puur militaire operaties ondersteunt rond de Mosul Dam en de hoofdstad Erbil van de Koerdische regio. 14% ondesteunt humanitaire inspanningen.
Bron: Breaking Defense (Sydney J. Freedberg jr.)
UPDATE 2: 5 september - Turkse funktionarissen benadrukken off the record dat geen luchtaanvallen in Irak worden uitgevoerd door vliegtuigen vanaf Incirlik Air Base, aldus professor Henri Barkey, vroeger lid van de Policy Planning Staff van het State Department. Drones en tankvliegtuigen is een ander verhaal.
Bron: Reuters (Arshad Mohammed)
UPDATE 3: 10 september - De VS hebben de afgelopen maand gemiddeld vijf luchtaanvallen per dag in Irak uitgevoerd. In het geval ook Syrië op de korrel wordt genomen komen militaire bases in Europa ook in aanmerking voor jachtvliegtuigen of  AC-130 gunships. Als Tomahawk kruisraketten worden gebruikt, kunnen ze komen van de USS Cole, een destroyer in de Middellandse Zee.
Bron: The Washington Post (Dan Lamothe)
UPDATE 4: 11 september - Tot gisteren zijn bijna 2550 missies (sorties) gevlogen tegen ISIS door de Amerikaanse luchtmacht en marine. Ze leidden tot 156 luchtaanvallen. 253 bommen en raketten werden afgeschoten en 212 doelen van ISIS vernietigd, waaronder 37 Humvees van Amerikaanse makelij, checkpoints, vijf mortierstellingen en pantservoertuigen (o.a. een mijnbestendig.voertuig - MRAP).
De luchtmacht nam 202 bommen en raketten voor zijn rekening en de marine 51.
Bron: Bloomberg (Tony Capaccio)
UPDATE 5: 15 september - Twee Franse gevechtsvliegtuigen Rafale en een tankvliegtuig zijn vandaag aangekomen in de Verenigde Arabische/Emiraten. Ze vliegen verkenningsvluchten in Irak vanaf de basis Al-Dhafra ten zuidwesten van Abu Dhabi. De Engelsen doen dat al een tijdje vanaf Cyprus.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten